Za zeleniju planetu: Ovo je novo omiljeno prevozno sredstvo

0
Elektricni bicikl
U svetu je prošle godine prodato 34 miliona električnih bicikala a očekuje se da će njihova prodaja 2023. godine prevazići 40 miliona primeraka. Ukupna vrednost tog tržišta premašiće 25 milijardi dolara, objavio je časopis „Biznis i finansije“.

Ogromna većina proizvedenih dvotočkaša na struju odlazi u Kinu, dok se ostatak uglavnom raspoređuje na tržišta Evrope i SAD. Navodi se da Amerika, iako kaska za Azijom i Evropom, poslednje dve godine beleži najveći rast u prodaji električnih dvotočkaša, 25 odsto godišnje, a u Evropi prednjače Holanđani, kao i Austrijanci i Danci, dok se kao ozbiljni proizvođači pomaljaju Portugalci.

Globalno tržište električnih bicikala raste velikom brzinom a prognoze kažu da se takav trend neće uskoro prekinuti, zato što žitelji gradova sve više žele da poseduju „zelena“, efikasna, ali i zapreminski ekonomična prevozna sredstva.

– Nagla ekspanzija korišćenja e-bicikala omogućena je zahvaljujući naglom padu cena proizvodnje litijum-jonskih punjivih baterija pre nešto više od deset godina. Dodatan zamajac rastu prodaje električnih dvotočkaša očekuje se i od uprava najvećih svetskih gradova, koji se već godinama suočavaju sa problemima vezanim za saobraćajne gužve i zagađenost vazduha – piše „Biznis i finansije“.

Kinezi već sada toliko masovno upotrebljavaju e-bicikle, da je njihova vožnja pre dve godine postala i zvanično zabranjena na ulicama Pekinga i nekoliko drugih gradova.


U Srbiji nije potrebna nikakva vozačka dozvola za e-bicikle, pa samim tim ni registracija, a tako je i u SAD, Kini, ili na severu Evrope.

Uprkos činjenici da Kina predstavlja više od četiri petine globalnog tržišta, i da se u njoj nalazi preko 700 kompanija koje se bave proizvodnjom električnih bicikala, kao i da se broj dvotočkaša na struju koji su već u upotrebi u ovoj zemlji procenjuje na neverovatnih 200 miliona, kineske vlasti su pre dve godine proglasile – zabranu za vožnju e-bicikala u 10 najvećih gradova, među kojima su Peking, Šangaj, Guangžu i Šenžen.

Razlog je ogromna prenaseljenost tih gradova, gde prelazak sa automobila na bicikle predstavlja zanemarljivo smanjenje prostora, a zapravo dodatno ugrožava bezbednost u saobraćaju, s obzirom da se Kinezi neretko voze i po dvoje-troje na jednom biciklu i kreću u svim zamislivim pravcima preko ulica, trgova i drumova.

U narednoj deceniji u svim projekcijama se kao ključni igrač na tržištu električnih automobila se spominje Indija.

U zavisnosti od dodatne opreme, željenog luksuza, kao i dela sveta u kome se proizvode, cena električnih bicikala sada je između 700 i 6.000 dolara, a u Kini mogu da se kupe i modeli sa početnom cenom od 125 dolara.

Biznis i finansije

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime