Trećina opština ima Jedinstveno upravno mesto

0

U Srbiji je do sada otvoreno skoro 60 Jedinstvenih upravnih mesta (JUM), što znači da je u jednoj trećini opština zaživeo ovaj sistem rada.

Ovaj podatak je izneo ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović krajem 2023. uz napomenu da u Srbiji postoji oko 2,2 miliona takozvanih e-gradjana koji imaju otvoren nalog na portalu eUprava, što im svakako olakšava ostvarivanje prava u brojnim oblastima.

Krajem godine promenjena je i Uredba o JUM , koja bi trebalo da doprinese kreiranju pravnog okvira kvalitetnog i efikasnog pružanja javnih usluga.

Istorijat uvođenja JUM

Stupanjem na snagu novog zakona o opštem upravnom postupku sredinom 2016. godine postala je službena obaveza organa uprave razmena podataka koji se već nalaze u službenim evidencijama, kao što su matična knjiga rođenih, umrlih i venčanih, katastar nepokretnosti, privredni registri i drugo. Sledeći korak bilo je uvođenje aplikacije eZUP, svojevrsne magistrale podataka koja omogućava da državne i lokalne službe brzo, efikasno i sigurno razmenjuju podatke koje poseduju.

Novi zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) predvideo je mogućnost da se stranka, ukoliko je za ostvarivanje jednog ili više prava potrebno postupanje jednog ili više organa, obraća jedinstvenom upravnom mestu.

Zakon o elektronskoj upravi iz 2018. godine predviđa nešto još bolje i efikasnije. Jedinstveno upravno mesto kojem se može pristupiti od kuće, iz fotelje, preko računara ili pametnog telefona. Elektronsko jedinstveno upravno mesto je veb portal ili drugo softversko rešenje koje na jednom mestu omogućava elektronsko upravno postupanje jednog ili više organa radi ostvarivanja jednog ili više prava.

Ideja uvođenja jedinstvenog upravnog mesta je da se omogući strankama da umesto obraćanja većem broju organa ili vođenja više postupaka kod istog organa radi priznavanja određenog prava ili međusobno povezanih prava koja proističu iz jedne ili više povezanih upravnih stvari, može da na jednom mestu dobije sve relevantne informacije u vezi sa tim, da podnese samo jedan zahtev, komunicira samo sa jednim organom i da na kraju na tom mestu dobije i odgovarajuće rešenje.

Od pilot projekata do danas

Prvi, tzv. pilot projekat započelo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 2018. godine, kada je sa 52 miliona dinara podržano osam lokalnih samouprava u otvaranju jedinstvenog upravnog mesta. Ta sredstva, koja su bila bespovratna, raspodeljena su na osam lokalnih samouprava i gradskih opština; Lazarevac, Žitište, Šabac, Sombor, Smederevska Palanka, Kruševac, Pirot i Bela Palanka.

Svoja jedinstvena upravna mesta su, prema podacima objavljenim u medijima, dobile i opštine Kuršumlija, Stara Pazova, Užice, Gornji Milanovac, Vlasotince, Rača, Paraćin, Topola, Kosjerić, Sjenica, Bečej, Valjevo, Koceljeva, Vranje, Gradska opština Palilula, Ćićevac, Rekovac, Blace, Lebane, Tutin, Vrnjačka banja, Bor, Babušnica, Krupanj, Beočin, Bački Petrovac, Vrbas, Plandište, Lajkovac, Požarevac, Kragujevac,Užice, Leskovac i Medveđa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime