Da li su JLS I drugi državni organi obavezni da dostavljaju otvorene podatke?

0
Foto ilustracija, pexels - thisisengineering
Foto ilustracija, pexels - thisisengineering

Otvoreni podaci su podaci javnog sektora, koje moraju da budu u mašinski čitljivom formatu kako bi se lakše obradili. Otvorene podatke mogu svi  slobodno da koriste, ponovno koriste i distribuiraju.

Zakon o elektronskoj upravi, koji je donet 2018. godine, propisuje da su svi organi dužni da na Portalu otvorenih podataka objavljuju otvorene podatke iz delokruga svoje nadležnosti na način koji omogućava njihovo lako pretraživanje i ponovnu upotrebu.

Međutim, na portalu otvorenih podataka piše da naloge ima 118 organizacija, ali se takođe može videti da jedan deo njih nije objavio niti jedan skup podataka.

Stručnjaci kažu da se problem nazire u drugom stavu istog člana koji glasi: “U svrhu ponovne upotrebe organ nema obavezu da otvorene podatke izradi ili prilagodi ako to zahteva nesrazmeran utrošak vremena ili sredstava”. Ovo praktično “oslobađa” obaveze dostavljanja otvorenih podataka JLS i ostale državne organe jer nemaju zaposlene ili edukovane u ovoj obasti i ta aktivnost im predstavlja dodatni trošak i vreme.

Foto, Screenshot https://data.gov.rs/sr/organizations/
Foto, Screenshot https://data.gov.rs/sr/organizations/

Rešenje se, ukazali su nam stručnjaci, vidi u postojanju data officera u svakom organu koji bi se bavio otvorenim podacima ili povećanje broja zaposlenih koji će se baviti bazama podataka. Potrebna je, kažu, i standardizacija procesa, u tehničkom smislu postići nivo standardizacije i mašinske čitljivosti podataka i imati jedinstveni informacioni sistem.

Uskoro kaznena politika?

Kako Portal Naša mesta saznaje, postoji inicijativa stručnjaka da se zakonski predvidi kaznena politika ukoliko izostane obaveza organa, pa i JLS, da dostavljaju otvorene podatke Portalu otvorenih podataka u mašinski čitljivim formatima.

Srbija otvara svoje podatke već dugo vremena, sa aktivnijim procesom je krenula 2015. godine, potom je 2017. pokrenula Nacionalni portal otvorenih podataka. Međutim, mnogo podataka se još nalazi u formatima koji nisu prilagođeni savremenim računarskim tehnologijama, odnosno koji su mašinski čitljivi.

Otvoreni podaci nose značajan ekonomski potencijal jer omogućavaju i manjim i većim igračima na tržištu da dobiju adekvatne i relevantne podatke na osnovu kojih mogu da donose poslovne odluke, kreiraju nove usluge za svoje korisnike, šire svoje usluge na nove lokacije, inoviraju poslovanje uz nove informacije o korisnicima ili tržištu u kojem rade, itd.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime