Samo jedna JLS dostavila podatke o budžetu

0
Foto ilustracija, https://budzeti.data.gov.rs/
Foto ilustracija, https://budzeti.data.gov.rs/

Samo jedna jedinica lokalne samouprave dostavila je ove godine svoj izveštaj o budžetu u formi otvorenih podataka.

Broj jedinica lokalne samouprave koje dostavljaju izveštaj o budžetu u formi otvorenih podataka za objavu na platformi „Otvoreni budžeti“ se smanjuje iz godine u godinu.

Dok je 2020. godine budžete u formi otvorenih podatak dostavilo 104 jedinice lokalne samouprave, već 2021. je taj broj pao za polovinu, odnosno budžete je dostavila 51 JLS , 2022. samo 31, da bi u 2023. godini ove informacije dostavile dve jedinice lokalne samouprave, a ove godine samo jedna.

Platforma „Otvoreni budžeti“ ,koja je aktivna od 2019. godine, predstavlja vid otvorenih podataka i na njoj se nalazi jednostavan i lako razumljiv prikaz budžeta gradova i opština.  Platforma omogućava preuzimanje podataka u otvorenom formatu koji je standardizovan za sve lokalne samouprave, kao i analizu i upoređivanje podataka i dalje korišćenje.

Foto-ilustracija-broj-JLS-koje-su-dostavile-podatke-o-budzetu.png
Foto-ilustracija-broj-JLS-koje-su-dostavile-podatke-o-budzetu.png

JLS koje nikada nisu dostavile podatke

Jedinice lokalne samouprave koje od 2019. godine, od kada se objavljuju podaci na tom portalu, ni jednom nisu dostavile podatke o budžetu u formi otvorenih podataka su: Bačka Topola, Mali Iđoš, Srbobran, Čoka, Nova Crnja, Šid, Sečanj, Plandište, Alibunar, Kovačica, Opovo, Titel, Sremski Karlovci, Inđija, Ruma, Šid, Bogatić, Vladimirci, Osečina, Ub, Smederevska Palanka, Rača, Kovin, Smederevo, Žabari, Svilajnac, Žagubica, Jagodina, Rekovac, Varvarin, Čačak, Požega, Ivanjica, Blace, Merošina, Vladičin Han, Crna Trava, Vlasotince, Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka, Svrljig, Blace, kao i većina beogradskih opština ( izveštaje dostavljali Novi Beograd i Lazarevac).

Standardizacijom formata budžeta lokalnih samouprava, i njihova javna dostupnost, omogućava pre svega višim, republičkim organima da prate budžetsku strukturu JLS, kao i njihovo ukrštanje sa geografskim podacima, statistikom stanovništa, republičkim i pokrajinskim davanjima za JLS, kao opravdanosti takvih akcija. Smatra se da je ovakva transparentnost preduslov za razvoj društva i transparentnost, koja je sama po sebi preduslov za demokratiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime