Najaktivnije opštine Novi Pazar, Niš i Kraljevo

0
Foto Novi Pazar, fotografija preuzeta sa https://tonp.rs/kultura-np/
Foto Novi Pazar, Foto Novi Pazar, fotografija preuzeta sa https://tonp.rs/kultura-np/

Na Nacionalnom portalu otvorenih podataka najviše skupova podataka objavili su gradovi Novi Pazar, Niš i Kraljevo.

Na portalu otvorenih podataka piše da je naloge otvorilo 118 organizacija, ali se može videti da jedan deo njih nije objavio niti jedan skup podataka.

Naloge na portalu ima više od trećine JLS. Najviše skupova podataka koji su vidljivi javnosti objavili su gradovi Novi Pazar (67), Niš (49), Kraljevo (47).

Iz Kancelarije za IT i eUpravu su pored ovih gradovam naveli i Kragujevac i Vranje kao gradove koji pokazuju visok nivo aktivnosti u postavljanju podataka, a uvidom je uočeno da su aktivniji i Šabac i Subotica.

Novi Pazar je još pre nekoliko godina, u istraživanju kapaciteta i praksi JLS u oblasti otvorenih podataka koje je objavljeno u publikaciji-otvoreni-podaci-lokalna-samouprava, naveden kao primer dobre prakse. To je jedan od retkih gradova koji je pre pet godina imao četiri zaposlena anagažovana na poslovima u vezi sa bazama podataka i to u okviru odeljenja za informacione tehnologije.

Isto istraživanje, u kom je učestvalo 43 JLS, pokazalo je da u 70 odsto samouprava nema osobe koja je zadužena za podatke.

Ostatak od oko 40 JLS imaju između dva do 15 skupova otvorenih podataka, a nekoliko nema ni jedan objavljen, vidljiv javnosti, poput Čačka, Jagodine i Kovačice.

Stručnjaci ocenjuju da JLS imaju veliki broj otvorenih podataka, ali da se podaci još ne nalaze u formatima koji su prilagođeni savremenim računarskim tehnologijama, odnosno podaci nisu mašinski čitljivi i samim tim ne spadaju u otvorene podatke koji se dalje mogu koristiti.

Foto ilustracija, pexels
Foto ilustracija, pexels

Obuke o otvaranju podataka u NAJU

Nacionalna akademija za javnu upravu (NAJU) od 2020. godine sprovodi obuke „Otvaranje i vizualizacija podataka“.

Obuke se sprovode u formi vebinara. Do sada je sprovedeno 10 vebinara sa ukupno 400 polaznika zaposlenih u javnoj upravi. Polaznici su zaposleni u 98 različitih organa javne uprave, a 41 JLS poslala je zaposlene na ovu obuku, naveli su za Portal Naša mesta iz ove institucije.

Najaktivniji RZS

Iz Kancelarije za IT i eUpravu su za Portal Naša mesta naveli da je od uspostavljanja Portala do danas, čak 85 institucija javne uprave postavilo je svoje podatke na ovu platformu.

Kao institucije koje se ističu kao najaktivnije na portalu i koje su doprinele otvorenosti podataka u Srbiji., iz Kancelarije su naveli: Republički zavod za statistiku (RZS), potom Agenciju za zaštitu životne sredine, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Republički Zavod za statistiku, kao i da su ministarstva pravde, prosvete, kulture, unutrašnjih poslova, rudarstva i energetike, kao i Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Pravno regulisanje otvorenih podataka kod nas započinje 2018. godine, kada je donet Zakon o elektronskoj upravi koji uvodi temeljna pravila PSI Direktive EU.

Ovde možete pogledati vodic-kroz-otvorene-podatke-cirilica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime