Komora javnih nabavki

Poštovani čitaoci

kao i svi drugi koji se tako osećate, ako ste već ovde, dobro došli. Dobro došli u vaša, tj. Naša mesta. Umesto uobičajenih i očekivanih uvodnih reči, predlažemo da uživate u redovima koje su ispisali naši besmrtnici. Taman da otkrijete nešto novo iz njihovog opusa ili se podsetite na tekstove koji su vas, onomad, poučili i poradovali.

O časopisu

Naša mesta je časopis posvećen zaposlenima i rukovodiocima lokalnih samouprava, gradskih i opštinskih javnih preduzeća i ustanova

Za prvi broj reč dajemo Branislavu Nušiću.

PROFESORSKE POLEMIKE

Sećam se jednoga urednika povremenog časopisa, koji se prevario te pustio profesora da napiše „reč dve” o udžbeniku drugoga profesora. Nije ni slutio kakva ga je guja toga trenutka ujela, jer kad je pustio već napad, morao je i odgovor, pa zatim odgovor na odgovor, pa odgovor na odgovor odgovora, i tako dalje redom, u beskonačnost. Ta dva profesora zauzela su grešnom uredniku pola lista i terali su se godinama iz broja u broj. Čitaoci su počeli javno da negoduju, pret­platnici da vraćaju list, a urednik očajno da čupa sebi kose. Najzad kao jedini način da se spase ove profesorske bede, prestao je sa listom i odselio se u jednu varošicu gde nema profesora, pošto je prethodno, lično od ministra presvete, dobio garantiju da se u toj varošici neće uskoro otvarati gimnazija.

Jedan američki urednik je u tom pogledu bio mnogo praktičniji. Da bi se obezbedio od sličnih eventualnosti, on je u zaglavlje lista stavio ovakav podnaslov: „List za sve javne interese, kao i za svaku javnu reč, izuzimajući profesorske polemike”.