MDULS:Decentralizacija izvornih poslova JLS ka MZ

0
Foto ilustracija, pexels-miki-czetti
Foto ilustracija, pexels-miki-czetti

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine potpunije su uređena pitanja položaja mesnih zajednica. S tim u vezi, deo u Programu za reformu sistema lokalne samouprave u RS u kom se navodi da mesne zajednice treba dalje razvijati kroz „normativno i finansijski osmišljen plan decentralizacije izvornih nadležnosti JLSˮ, podrazumeva dalju decentralizaciju izvornih poslova JLS ka mesnim zajednicama, u skladu sa prirodom poslova prema njihovim kapacitetima i potrebama, navelo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za portal Naša mesta.

Programom za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji od period od 2021. do 2025. godine nisu predviđene aktivnosti koje se odnose na unapređenje mesnih zajednica, već je jedinicama lokalne samouprave ostavljena sloboda da dalje urede poslove koje bi obavljale mesne zajednice u skladu sa navedenim pravnim okvirom, navodi  isti izvor.

Ministarstvo je dodalo da ne raspolaže podacima o broju mesnih zajednica u Srbiji,navodeći da mesna zajednica, saglasno Ustavu i zakonu, nije element teritorijalne organizacije Republike Srbije, već oblik mesne samouprave, odnosno interesna zajednica obrazovana za zadovoljavanje zajedničkih potreba stanovništva  na određenom području i interesna zajednica u okviru kojih građani zadovoljavaju određene opšte, zajedničke i svakodnevne potrebe, pa je uloga i cilj obrazovanja različit u odnosu na opštinu kao teritorijalnu jedinicu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime