Šta su rezervisane javne nabavke?

0
JAVNENABAVKE
Foro: Ilustracija, Canva

Rezervisane javne nabavke namenjene su budžetskim korisnicima kao sredstvo za podržavanje radne integracije osoba sa invaliditetom.

Rezervisane javne nabavke su previđene Zakonom o javnim nabavkama kao postupak u kojem mogu da učestvuju samo privredni subjekte čiji je osnovni cilj profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji su organizovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Predvišene su i za preduzeća čiji je osnovni cilj društvena i profesionalna integracija lica u nepovoljnom položaju koji su organizovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalno preduzetništvo.

Zakon propisuje da u postupku rezervisanih javnih nabavki mogu učestvovati preduzeća koja imaju najmanje 50% zaposlenih osoba s invaliditetom ili lica u nepovoljnom položaju.

Naručilac je dužan da u javnom pozivu navede da se sprovodi rezervisana javna nabavka, a svi učesnici u zajedničkoj ponudi i svi podizvođači moraju da budu firme koje osnovni cilj profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili koji su organizovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalno preduzetništvo.

Primeri dobre prakse među budžetskim korisnicima

U firmi SDPS d.o.o, preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koje zapošljava 80 odsto osoba sa invaliditetom, za portal Naša mesta kažu da imaju dobru saradnju sa pojedini budžetskim korisnicima.

Opština Grocka je jedan od njih, ali i Dom zdravlja Milutin Ivković u beogradskoj opštini Palilula, JP “Beogradska tvrđava”, JP “Pošta Srbije”, JP GSP Beograd, navode u SDPS-u.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime