NALED predstavlja Srbiju u mreži Food habova

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstavljaće Srbiju u naredne dve godine u regionalnoj mreži Food habova.

Mrežu Food habova pokrenuo je Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, a potrošačima obezbede pristupačnije opcije u ishrani uz unapređenje bezbednosti hrane, prenosi zvanični sajt NALED-a.

Zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada, NALED će raditi na umrežavanju nauke i privrede, kao  i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice. Mreža Food habova otvorena je za sve one koji imaju želju da realizuju ideje i inovacije u domenu poljoprivrede, a posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-up scene.

Kako bi se ojačali oni delovi Evrope koji su slabije razvijenih kapaciteta u pogledu inovacija u prehrambenom sektoru, EIT je osmislio paket projekata i programa usmerenih na obrazovanje, razvoj biznisa i razmenu dobrih praksi među članicama mreže, koje pored naše zemlje čine i Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija,

– Drago nam je što nas je EIT, kao najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani prepoznao kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio priliku da unapredimo znanja i mogućnosti koje imamo. Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje. Zato pozivamo sve inovatore, istraživače i preduzetnike da se prijave za programe podrške koji su otvoreni, a tokom celog procesa mogu da računaju na našu pomoć – rekao je menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Todo Terzić.

Prema njegovim rečima, uloga NALED-a je da pomogne svim ciljnim grupama da se umreže sa vodećim evropskim poljoprivrednim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim centrima, prošire svoja znanja putem onlajn kurseva i obrazovnih programa i uz stručno mentorstvo i lako dostupna finansijska sredsta, steknu mogućnost da razviju svoje ideje „od koncepta do tržišta“ i lansiraju inovativne proizvode.

Svi koji budu želeli moći će da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će im omogućiti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje, a do kraja aprila otvorena su četiri poziva.

EIT Jumpstarter namenjen je timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju. Uz podršku stručnjaka, program pomaže u kreiranju održivog inovativnog proizvoda ili usluge, i ako se pokaže da ideja ima potencijal, podstiče registraciju kompanije. Na ovaj način, timovi će moći da upoznaju potencijalne partnere, investitore i kompanije koje mogu biti njihov prvi kupac ili testirati proizvod.

Sales Booster pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope, dok Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija. Pored toga, dostupan je i program Test Farms za startape i pojedince koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge. U okviru programa, rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom radi provere i njihove validacije. Misija projekta je da prevaziđe jaz između inovativne tehnologije i praktične primene u poljoprivredi, obezbeđujući poljoprivrednicima pristup održivim i efikasnim inovacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime