Bežični pristup internetu u naučno-obrazovnim ustanovama na svetskom nivou

0
Fotografija preuzeta sa sajta mit.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović sastao se sa direktorom GEANT-a Erikom Huizerom i direktorom Akademske mreže Republike Srbije (AMRES) Bojanom Jakovljevićem.

Akademska mreža Republike Srbije (AMRES) je od 2011. godine član Pan-evropske akademske mreže (GEANT) koja povezuje nacionalne akademske mreže Evrope u jedinstvenu infrastrukturu i omogućava da naučno-istraživačke, akademske i obrazovne ustanove širom Evrope budu međusobno povezane, ali i povezane sa ostatkom sveta, prenosi zvanični sajt Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

– AMRES povezuje svih šest državnih univerziteta u našoj zemlji, fakultete, institute, medicinske ustanove, visoke škole, srednje i osnovne škole, biblioteke, muzeje kao i ostale obrazovne i ustanove kulture, što je 2.000 različitih institucija sa oko 4.100 lokacija. Od 2023. godine, Akademska mreža Republike Srbije je omogućila institucijama, odnosno svim svojim krajnjim korisnicima, korišćenje eduroam (education roaming) servisa na više od 2.000 lokacija širom Srbije, sa preko 23.000 bežičnih tačaka pristupa. Srbija se po broju dostupnih eduroam lokacija  trenutno nalazi na 3. mestu u Evropi i 5. mestu u svetu, iza Brazila, SAD-a, Nemačke i Engleske – rekao je Jovanović .

On je dodao da eduroam predstavlja standard za bežični pristup internetu u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta koji svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup internetu, bez otvaranja dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Zahvaljujući formiranju GEANT DWDM čvorišta u Beogradu 2022. godine, ukupan kapacitet AMRES prema GEANT mreži i internetu je povećan sa 30 Gpbs na 200 Gbps, dok je u planu da se 2025. godine u Beogradu formira i GEANT MPLS čvorište, što će omogućiti dalje povećanje kapaciteta na 800 Gbps.

Jovanović je zahvalio direktoru GEANT-a, koji je po prvi put u poseti Srbiji i obavestio ga da je zahvaljujući projektu Povezane škole, bezbednim internetom preko akademske AMRES mreže pokriveno više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora.

Podsećamo, ministar Jovanović je nedavno najavio proširenje Državnog data centra u Kragujevcu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime