Nejasnoće u primeni Zakona o javnim nabavkama

0
Foto: Pixabay.com

Prof. dr Marko Špiler, direktor Komore javnih nabavki Srbije i direktor Centra za menadžment nabavki, bavi se javnim nabavkama više od 20 godina. Pola „radnog veka“ je proveo u toj oblasti, a nada se da će i u naredne dve do tri decenije to biti polje njegovog interesovanja.

Od prve obuke o javnim nabavkama koje je držao 2008. godine, pa do danas, Centra je organizovao više od 200 obuka i seminara, u Srbiji i inostranstvu. Neke su bile sa ograničenim brojem polaznika do 20, a  neke su okupile od 150 do 500 polaznika u okviru velikih seminara.

Komentarišući najaktuelnije teme među državnim službenicima kad je reč o javnim nabavkama, Špiler navodi da je svakako reč o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koje su stupile na snagu od nove godine.

Sada nakon 100 dana primene možemo doneti zaključke da su službenici savladali veći deo izmena, osim dela koji se odnosi na unošenje podataka o ugovorima o nabavkama na koje se Zakon ne primenjuje, ukazao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, taj deo mnogi još uvek ignorišu, ali će prekršaji verovatno uticati na službenike u malim ustanovama da počnu to da rade.

Marko Špiler, CMN i Komora javnoh nabavki Srbije, Foto https://www.cmn.rs
Marko Špiler, CMN i Komora javnoh nabavki Srbije, Foto https://www.cmn.rs

Špiler ukazuje da je realan problem nedovoljan broj zaposlenih u ustanovama i manji kapacitet za sve radnje koje su im nametnute poslednjih godina, ali dodaje da je to razlog više za edukacije.

Govoreći po čemu se razlikuju obuke koje Centar za menadžment nabavki organizuje od istih ili sličnih obuka koje su u ponudi, Špiler je ocenio da je osećaj i praćenje potreba kolega za konsultacijama i stručnim usavršavanjem bilo presudno sa procenu u kom pravcu će se formirati agenda i rad na skupovima koji su uvek posećeni i popularni među činovnicima.

Mnogi pitaju zašto imam tako „jak“ program, preko 25 predavača i panelista po skupu, program koji traje tri celokupna dana… Čini mi se da je činjenica da je za 10 godina rada od 70 ljudi broj polaznika porastao na oko 500 po skupu, pokazatelj da radimo pravu stvar. A za detaljnu analizu ipak treba doći na seminar i proceniti na licu mesta, poručio je Špiler.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime