Kragujevac među JLS sa najvećim brojem odslušanih obuka

0
otografija preuzeta sa sajta www.kragujevac.ls.gov.rs

Grad Kragujevac je jedan od lokalnih samouprava sa najvećim brojem odslušanih obuka i dobijenih sertifikata od strane Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU).

Zaposleni najviše iskazuju potrebu za održavanjem obuka kao što su: Veštine komunikacije, Napredna obrada teksta, Tabelarne kalkulacije, Napredne tabelarne kalkulacije, Elektronska poslovna komunikacij   a i dalje su potrebne obuke iz oblasti Asertivne komunikacije, rekla je za Portal Naša mesta Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu grada Kragujevca.

Što se tiče obuka za rukovodioce, trenutno je najbitnija obuka: Sprovođenje intervjua na bazi kompetencija, zbog učestvovanja u sprovođenju javnog konkursnog postupka za prijem na neodređeno radno vreme, dodala je Tucaković.

Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu grada Kragujevca
Fotografija preuzeta sa www.kragujevac.ls.gov.rs

Prema njenim rečima,  nakon što NAJU dostavi lokalnim samoupravama godišnji plan obuka, načelnici uprava, službenici i nadređeni rukovodioci u GU Kragujevac sačinjavaju svoje planove obuke za svakog službenika pojedinačno.

Tucaković je pohvalila rad NAJU, istakavši da su sve obuke maksimalno profesionalno odrađene i potpuno besplatne za službenike lokalnih samouprava.

Najveći problem je nedostatak zaposlenih, odnosno organizacija obuka u prostoru Nacionalne akademije za javnu upravu što zahteva celodnevno odsustvo zaposlenih. S druge strane, Nacionalna akademija za javnu upravu raspolaže i sa značajnim brojem online obuka i takve obuke su najposećenije. Što se tiče troškova za obuke (prevoz, dnevnica i sl.) – ovakav trošak potrebno je posmatrati kao investiciju u znanje, koja će se mnogostruko isplatiti, istakla je naša sagovornica.

Bez prigovora građana nakon obuke „Ljubazna i nasmejana opština“

Kragujevac je za  svoje službenike organizovao obuku „Ljubazna i nasmejana opština“. Ukupan broj službenka koji je prošao tu obuku je 548. Obuci su prisustvovali svi zaposleni koji imaju direktan i svakodnevni kontakt sa građanima, kao i njihovi neposredni rukovodioci i načelnici uprava.

Fokus obuke „Ljubazna i nasmejana opština“ je na podizanju svesti zaposlenih da su službenici tu zbog građana, a ne obrnuto. Suština je empatija solidarnost, ljubaznosti i naravno osmeh. Učimo da je potreban individualn i drugačiji pristup svakom građaninu, da se građanima dopada doživljaj brzog rešavanja problema u ljubaznom okruženju, te takav servis i priželjkuju i sl. Ukazujemo da i sam  službenik ima razloga da se osmehuje i bude ljubazan u kontaktu sa građanima – osmeh i ljubaznost olakšavaju komunikaciju sa građanima, povećavaju produktivnost, smanjuju stres, jačaju imuni sistem, produžavaju životni vek itd.

Jedan od prioriteta desetogodišnjeg plana razvoja grada Kragujevca, jeste javna uprava po meri građana, a obuke u cilju unapređenja odnosa sa građanima jesu jedna od mera ka ostvarenju tog cilja. U prethodnom periodu je dosta učinjeno na uspostavljanju sistema edukacije zaposlenih i upravo je obuka „Ljubazna i nasmejana opština“ ispunila svoja očekivanja, ali da bi se održao nivo stečenog znanja kroz ovu obuku, potrebna je stalna posvećenost rukovodioca i načelnika edukacijama na istu temu i rad u kontinuitetu, kao i za sve ostalo. Službenici su u velikoj meri primenili stečeno znanje, mada su efekti teško merljivi i variraju od službenika do službenika, a u značajnoj meri zavise i od neposrednog rukovodioca.

Obukom su definisani i zadaci samih rukovodioca – praćenje odnosa službenika i građana,

SKGO obuka
Foto: Ilustracija, Pexels

interesovanje za probleme koje službenici u neposrednoj komunikaciji sa građanima ne mogu prevazići, pronalaženje rešenja za identifikovane probleme i dr.

Ukoliko kao indikator ostvarenog cilja posmatramo pisane primedbe i prigovore građana na rad službenika na šalterima, u periodu od održavanja obuke do danas, nema primljenih prigovora.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime