Kragujevac: Novih 130 ugovora za energetsku sanaciju

0
Energetska efikasnost kragujevac
Foto: Ilustracija, Canva

Još 130 građana Kragujevca dobilo je ugovore za energetsku sanaciju u okviru programa podrške energetske senacije kuća i stanova koji zajednički realizuju grad Kragujevac i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovore je uručio zamenik gradonačelnika Dejan Ružić, koji je tom prilikom podsetio da je krajem prošle godine  građanima  uručeno 199 ugovora.

Grad Kragujevac je u 2023. godini za mere energetske sanacije u domaćinstvima obezbedio 20 miliona dinara, a resorno ministarstvo 30 miliona.

Ukupna vrednost druge grupe ugovora koji su uručen građanima u ovoj tranši je 51.180.000 dinara, od čega je vrednost subvencija 21.600.000 dinara, dok je učešće građana 29.500.000 dinara.

Ružić je sitakao da je najveće interesovanje, vladalo za zamenu stolarije – za šta je uručeno 120 ugovora.

To je bilo i očekivano imajući u vidu da je na starim stambenim objektima stolarija dotrajala zbog čega su ostale daleko iza standard energetske efikasnosti.

Po interesovanju građana za povećanje energetske efikasnosti stanova, na drugom mestu bila je nabavka kotlova na gas i crevne mreže, dok je za ostale subvencionisane mere – nabavku kotlova na pelet, toplotnih  pumpi, solarnih panela i izolacije interesovanje bilo nešto slabije.

Energetska sanacija javnih objekata

U saradnji sa resornim ministarstvom grad Kragujevac je prethodnih godina radio i na energetskoj sanaciji javnih objekata, a pre svega škola kako bi deca imala adekvatne uslove za školovanje, rekao je Ružić i podsetio da su sanirane osnovne škole Stanislav Sremčević, Prota Stevan Popović u Čumiću, Radoje Domanović, Mirko Jovanović i Dragiša Luković Španac.

Ukupna vrednost investicija za energetsku efikasnost od 2017. godine u javne objekte do danas je 293 miliona dinara od čega je grad Kragujevac 178,7 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo rudarstva i energetike.

Svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Sa istim merama planiramo da nastavimo i u narednom periodu, poručio je Ružić istakavši da je resorno ministarstvo objavilo novi poziv za čije je učešće grad Kragujevac u budžetu izdvojio novih 15 miliona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime