NAJU: Usavršavanje kroz inostrana partnerstva

0
povezivanje
Foto: Ilustracija, Canva

Inostrana partnerstva i međunarodna saradnja ključno mesto za obrazovanje državnih činovnika i rukovodilaca u javnoj upravi. Centar koji sve to povezuje je Nacionalna akademija za javnu upravu.

U svetu koji odlikuje stalna povezanost, Nacionalna akademija za javnu upravu zauzima važno mesto kao centar obrazovanja za javne službenike. U ovaj proces uključena je i međunarodna saradnja, koja osim podizanja profesionalnih standarda, podstiče i globalni dijalog o izvrsnosti javnih usluga.

Nacionalna akademija za javnu upravu potpisala je Sporazume o saradnji sa 8 partnerskih institucija kako u zemljama okruženja, tako i u zemljama članicama EU. Sporazumom su obuhvaćene institucije za obuku činovnika iz Francuske, Austrije, Finske, Rumunije, Grčke, Republike Srpske, Bugarske i Italije, kao i Evropski institut za javnu upravu EIPA i Misija OEBS-a u Srbiji.

inostrane obuke službenika
Foto: Ilustracija, Canva

Ova saradnja obuhvata razmenu korisnih informacija, učešće na međunarodnim događajima, razmenu predavača i nastavnih materijala. Dragocena je za pripremu programa obuka i unapređenje načina sprovođenja vebinara, kao i klasičnih i onlajn obuka.

“Nacionalna akademija za javnu upravu objavljuje obaveštenja o programima razmene koje organizuju partnerske organizacije poput INSP iz Francuske, EIPA iz Luksemburga i Regionalna škola za javnu upravu ReSPA. Naši polaznici imaju mogućnost da se prijave za ove programe i učestvuju u razmeni znanja i iskustava sa stručnjacima iz renomiranih institucija širom Evrope”, rekla je za Portal Naša mesta Snežana Antonijević, pomoćnica direktora Nacionalne akademije za java upravu.

Regionalna studija o digitalizaciji treninga – rezultat studijske posete 

Rezultat Sporazuma o saradnji između NAJU i Nacionalnog instituta za upravu Rumunije, zaključenog 2019. godine, bila je studijska poseta predstavnika naše Akademije.

Jedan od glavnih ciljeva ovog sporazuma iz 2019. bila je razmena iskustava, znanja i prakse među zaposlenima obe institucije. Tokom posete, koja je sprovedena krajem 2022.godine, predstavnici Nacionalnog instituta za upravu Rumunije detaljno su predstavili svoj način rada, pripreme, razvoja i evaluacije programa, rekao je za Portal Naša mesta Goran Tijanić, iz Sektora za razvoj postupka selekcije i akreditacije predavača, realizatora i sprovodilaca programa.

Prema njegovim rečima, fokus je bio na specijalizovanim treninzima za rukovodioce. I naši predstavnici su preneli svoja iskustva i pristup radu, s posebnim osvrtom na istraživačku aktivnost i njen uticaj na razvoj programa stručnog usavršavanja.

EGDI POKAZATELJ KVALITETA eUPRAVE

Rezultati ove studije su pružili obilje korisnih informacija o digitalizaciji treninga u javnoj upravi. Da Srbija prednjači u razvoju eUprave, pokazao je Indeks razvoja eUprave UN (E-Government development Index at EU and Global level). Matematički, EGDI je srednja vrednost tri najvažnije dimenzije eUprave. U njega ulaze: obuhvat i kvalitet online usluga, status razvoja telekomunikacione infrastrukture i svojstveni humani kapital.

“Poseta je rezultirala inicijativom za izradu regionalne Studije o digitalizaciji treninga u stručnom usavršavanju javne uprave, koja je sprovedena 2023. godine u saradnji sa institucijama iz Albanije, Rumunije, Bugarske i Srbije”, dodao je Tijanić.

Ključni zaključak Studije je da je neophodno zajednički raditi na razvoju platforme za saradnju i razmenu informacija i iskustava u oblasti stručnog usavršavanja, s obzirom na sličnost prilika i načina rada institucija u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime