Lokalne izbore u Srbiji posmatraće više od 170 posmatrača ODIHR-a

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Predstojeće lokalne izbore u Srbiji pratiće 18 dugoročnih i 160 kratkoročnih posmatraća Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Šef posmatračke misije ODIHR-a, ambasador Lamberto Zanijer, rekao je da je misija počela da radi i podsetio da je poziv stigao od srpskih vlasti u cilju posmatranja lokalnih izbora, na nivou Beograda i nivou opština, prenosi Tanjug.

– Naša misija je počela juče, ja sam lično stigao u nedelju uveče, a danas smo imali uvodni sastanak sa predstavnicima RIK-a, GIK-a i MUP-a, kako bismo predstavili naš tim i objasnili aktivnosti ove misije i otkrili smo sredinu koja je otvorena za dijalog i buduću saradnju – rekao je Zanijer.

On je pojasnio da osnovni tim misije čini 11 međunarodnih eksperata iz devet država članica OEBS-a i da tim uključuje izborne, političke, pravne i medijske analitičare.

– Osnovni tim će imati sedište u Beogradu, gde smo uspostavili našu privremenu kancelariju narednih šest do sedam nedelja – istakao je Zanijer.

Pored toga, doći će 18 dugoročnih posmatača, koji će stići 6. maja i biće raspoređeni na devet lokacija širom Srbije kako bi pratili izborni proces na lokalnom nivou.

Zanijer je naveo da će na dan izbora tražiti od OEBS-a da obezbedi 160 kratkoročnih posmatrača, koji će posmatrati sprovođenje glasanja, brojanje i sabiranje glasova na biračkim mestima u celoj zemlji. Pored njih na terenu će biti i posmatrači Saveta Evrope.

On je naveo je da će ODIHR pre, tokom i nakon dana izbora posmatrati administrativne pripreme, registraciju glasača i kandidata, aktivnosti i finansiranje predizborne kampanje, medijsko okruženje i pokrivenost izbora, kao i pravni okvir i rešavanje sporova do kojih može doći tokom izbora.

– U ovom cilju ćemo održati čitav niz sastanaka, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou sa izbornom administracijom, političkim partijama, predstavnicima civilnog društva, predstavnicima medija – dodao je Zanijer.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime