Modeli besplatnog prevoza u inostranstvu

0
Javni prevoz
Foto: Ilustracija, Canva

Praksa je pokazala da je teško, neki kažu čak i nemoguće, uvesti besplatan javni prevoz u milionskim gradovima.

Kada je glavni grad Estonije, Talin, 2013. godine uveo besplatan javni prevoz za sve građane – to je bila svetska vest. Danas, javni prevoz besplatan za građane više nije izuzetak. Međutim, praksa je pokazala da je mnogo teže, neki kažu čak i nemoguće, uvesti besplatan javni prevoz u milionskim gradovima.

EKOLOGIJA ALI I UŠTEDA VREMENA…

Gradske vlasti su imale za cilj i ekološke mere, povećanje pokretljivosti građana,  ujednačenje razvoja različitih delova grada. Talin je prošle godine bio zelena prestonica Evrope za 2023. godinu i dalje radi na jednostavnoj i brzoj dostupnosti svim neophodnim sadržajima, a da se prilikom transporta ne izgubi više od 15 minuta, peške ili biciklom, kao i na energetskoj efikasnosti, podsticanju baštovanstva…

Iako su Talinu predviđali krah ovog sistema, iako su pokazatelji tokom nekih godina ukazivali da ova mera nije značajnije pomogla da se smanji broj automobila na ulicama, ovaj grad je istrajao u svojoj odluci.

Danas se na desetine evropskih gradova odlučilo na uvođenje besplatnog gradskog i prigradskog prevoza za svoje stanovnike kako bi smanjilo gužve, upotrebu automobila ali i stimulisalo korišćenje javnog prevoza u cilju zaštite životne sredine.

Francuzi najbrojniji putnici bez plaćanja karte

Francuska je zemlja koja ima najveći broj gradova sa besplatnim javnim prevozom.

Od kada je 2017. francuski grad Nior za svojih 125.000 stanovnika uveo besplatan javni prevoz, za godinu dana zabeležen je daleko veći broj korisnika ovog servisa.

NEKADA IZOSTAJU ŽELJENI REZULTATI

U celoj državi Luksemburg besplatan prevoz uveden je krajem februara 2020. godine, ali kako njihovi mediji javljaju, nakon četiri godine nije postigao efekat koji je očekivan, a to je smanjenje korišćenja automobila, smanjenje gužvi i zagađenja.

Besplatan javni prevoz uveli su i pojedini gradovi u Australiji, Brazilu, Kanadi, Poljskoj, Švedskoj, Sjedinjem Državama…

Nemačka je najavljivala projekat besplatnog javnog prevoza u pet gradova, ali se opredelila za značajno smanjena cene karte u javnom prevozu.

Pariz je razmatrao opravdanost uvođenja besplatnog prevoza kao ekološku meru, ali je saopšteno da je studija pokazala da će taj potez minimalno uticati na kvalitet vazduha.

Krajem 2018. pridružio se i grad od 200.000 stanovnika na severu Francuske, Denkerk i taj potez je, kao su saopštile gradske vlasti, doneo očekivane rezultate  – povećanja broja putnika i manje saobraćajne gužve.

Krajem prošle godine besplatan prevoz za sve stanovnike uveo je francuski grad Monpelje, u kom živi pola miliona stanovnika. Finansije za ovu meru obezbediće se uvođenjem transportne takse za firme koje imaju više od 11 radnika.

Mnoge države kroz pilot projekte testiraju situaciju sa javnim prevozom, pokušavajući da smanje broj automobila na ulicama, gužve i zagađenja.

Pojedine zemlje imaju modele simboličnih cena javnog prevoza ako se kupe godišnje karte, neke čak u te mere uključuju i turiste.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime