Na radnom mestu povređeno 1322 radnika, 14 stradalo

0
Foto ilustracija, pexels-olly
Foto ilustracija, pexels-olly

Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji se od 2003. godine u celom svetu obeležava 28. aprila, dočekujemo bez Strategije bezbednosti i zdravlja na radu do 2027. godine i akcionog plana za njeno sprovođenje.

Tokom protekle godine (2023) u Srbiji je, prema izveštaju Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, evidentirano 1.322 povrede na radu, od kojih je 14 bilo sa smrtnim ishodom i 1.308 teških povreda na radu. U pitanju povrede na radu koje su prijavili poslodavci, te se opravdano može pretpostaviti da je stvaran broj povreda zapravo veći nego što to pokazuju zvanični podaci, navedeno je u saopštenju Fondacije za demokratiju.

Ova organizacije je apelovala da se ubrza rad na donošenju Strategije bezbednosti i zdravlja na radu i akcionog plana za njeno sprovođenje.

Zabrinjavajuće veliki broj povreda na radu u Srbiji nalaže da svi odgovorni akteri dosledno
primenjuju regulativu u ovoj oblasti i da se efikasnije nastave započete reforme u domenu
bezbednosti i zdravlja na radu, piše u saopštenju Fondacije Centar za demokratiju

Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu ustanovila je 28. aprila 2003. Međunarodna organizacija rada sa ciljem da se podigne svest o međunarodnoj bezbednosti i zdravlju na radu među sindikatima, organizacijama poslodavaca i predstavnicima vlade.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime