Devedeset i jednu godinu u službi građana – JKP Zelenilo Beograd

0
Foto: Pixabay

Ovih dana, JKP „Zelenilo – Beograd“ obeležilo je 91. godišnjicu od osnivanja. U znak poštovanja prema ovoj, za Beograđane veoma važnoj gradskoj službi, donosimo kratak istorijat ovog preduzeća, koje danas zapošljava 1.200 radnika i u čijoj je nadležnosti preko 3.000 hektara zelenih površina, kao i  56.513 stabala, 20 sanitarnih objekata, više od 3.700 žardinjera, 17.000 klupa, više od 1.300 dečijih igrališta i oko 3.500 raznih rekvizita u okviru njih.

Razvoj od prvih „Opštinskih vrtlara“ do sadašnjeg JKP „Zelenilo-Beograd“ Beograd, dug 91 godinu, predstavlja začetak i razvoj organizovanog staranja o zelenilu Beograda.

Koliki je značaj zelenila za grad, i značaj organizovane brige o njemu, Beograđanima je bilo jasno još sedamdesetih godina 19. veka, kada je Opština Grada Beograda, i pre formalnog osnivanja posebne službe za brigu o Zelenilu, počela sa angažovanjem kvalifikovanih vrtlara.

Konačno, 1929. godine Beograd osniva i posebnu službu, kao jedan od šest odseka Tehničke direkcije Beogradske opštine – prvo pod nazivom „Odsek za parkove“, a nešto kasnije „Odsek za parkove i pošumljavanja“, čiju tradiciju nastavlja današnje preduzeće „JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd.

Odsek je imao šest službi (odeljenja), i to: Vrtlarska sa rasadnikom i staklarom, za šume, za poljoprivredu (složena ekonomija „Reva“, nastala isušivanjem močvarnih terena u Banatu,  Pančevački rit, od koje 1945. godine nastaje PKB), zoološki vrt, za dekoraciju, za restauriranje i konzerviranje Beogradske trvrđave (od koga 1961. godine nastaje današnji Zavod za zaštitu spomenika kulture).

Prvi Rukovodilac, pionir hortikulturne struke na našim prostorima i začetnik današnjeg preduzeća bio je Aleksandar Krstić.

Taj razvojni put od „Odseka“ do sadašnjeg Preduzeća predstavlja istorijat razvoja i društveno organizovanog staranja o zelenilu glavnog grada Republike Srbije, Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime