Izmene planskih dokumenata dostupne na platformi „Budi deo plana“

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Građani Kragujevca koji su se registrovali na platformu „Budi deo plana“ dobili su prva obaveštenja o aktuelnom procesu izmena planskih dokumenta grada Kragujevca.

Registrovani korisnici mogu da podnesu eventualne primedbe do 7. maja, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Ovo je prvi slučaj da je javnost na ovakav način uključena u prostorno i urbanističko planiranje, a ceo projekat predstavlja važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor.

Od kada je pre tri meseca platforma puštena u rad u okviru projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“, osim što građani dobijaju informaciju o podnetoj inicijativi da se neki plan menja ili usvaja, sada imaju i prostor gde mogu da se edukuju kako bi bolje razumeli čemu služi plan, kakav je sistem planiranja i zašto bi trebalo da se uključe.

Prema rečima Jasmine Radovanović, vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u, rezultati istraživanja koje je paralelno sprovedeno, pokazalo je da većina ispitanika misli da nije dovoljno uključena u planski proces.

– Sa jedne strane imamo 90 odsto građana koji smatraju da bi postupak donošenja planskih dokumenata trebalo da se digitalizuje i učini transparentnijim, a sa druge dve trećine lokalnih samouprava koje žele da unaprede komunikaciju, kako bi gradili poverenje između građana i institucija. Trenutno u javnosti postoji sumnja u transparentnost planskog procesa i zato ćemo se zalagati za više edukativnih aktivnosti, kao i da se propiše obaveza da se tokom javnog uvida organizuje info dan gde bi građani mogli da dobiju sve informacije na njima razumljiv način – rekla je Jasmina Radovanović.

Prema aktuelnim propisima, primedbe na izmene planskih i urbanističkih dokumenata mogu se podnositi isključivo pisanim putem, na pisarnicama lokalnih samouprava ili putem pošte, pa se često dešava da dokumentacija ne stigne u predviđenom roku do nadležnih organa, troši vreme građanima da odlaze na šaltere lokalnih samouprava, a najčešće nemaju ni informaciju da su izmene planova u toku,  jer se objave vrše u dnevnoj štampi, službenim glasilima  ili na sajtu lokalnih samouprava, zbog čega treba omogućiti digitalizaciju planskog procesa.

Preko platforme „Budi deo plana“ građani su dobili informaciju da je grad Kragujevac oglasio javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije, „Saobraćajnice u nastavku ulice Belodrimske do Severne obilaznice grada Kragujevca“ i nacrt Izmene i dopune plana detaljne regulacije „Dela radne zone I industrijska zona Kragujevac i radne zone II Lepenica-Skladišni centar-Teretni terminal“.

Projekat „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji je sproveo NALED, finansiran je od strane Silp fonda Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida), a podršku u realizaciji pružio je Geografski fakultet u Beogradu.

Podsećamo, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstavljaće Srbiju u mreži Food habova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime