Ovo su najveći proizvođači elektronskog otpada u svetu

0
scrap-iron-404081_1920
Poznato je da savremeno doba karakteriše hiperprodukcija elektronskih i električnih uređaja. Primera radi, statistički podaci iz 2014. ukazuju da broj mobilnih telefona premašuje broj stanovnika u 7 zemalja: Finskoj, Australiji, Japanu, Švedskoj, Južnoj Koreji i SAD-u. Ali, šta se dešava kada poslednja reč tehnike postane jučerašnji, prevaziđeni model, kada aparat dosadi korisniku ili naprosto prestane da radi? Odgovor na ovo pitanje otvara niz velikih problema sa kojima se uporno bori savremeno društvo.

Činjenica je da podjednako brzo sa količinom novoproizvedenoh gedžeta raste i količina e-otpada. Statistika pokazuje da je na globalnom nivou, samo u 2017. godini, generisano preko 44 miliona tona e otpada, dok je pravilno reciklirano samo 20% od ukupne količine. Ovo znači da je oko 80% ukupno proizvedenog e-otpada najverovatnije završilo na deponijama ili je neadekvatno i nepravilno reciklirano. Ali, koje zemlje su najveći „proizvođači“ ove vrste otpada? Koje delove planete je potpuno pokorio tehno-konzumerizam?

Prema podacima iz 2016. godine, ova neslavna rang lista izgleda na sledeći način:

Kina je ubedljivo najveći proizvođač e-otpada. Na godišnjem nivou, generiše se 7,2 miliona tona, dok se po glavi stanovnika proizvede 5,2 kg e-otpada.

Sjedinjenim Američkim Državama sleduje srebrna medalja u disciplini proizvodnje e-otpada budući da Amerikanci udruženim snagama proizvedu 6,3 miliona tona na godišnjem nivou. Ipak, kada bi se Kina i SAD takmičile u disciplini proizvodnje otpada po glavi stanovnika, SAD bi bila ubedljivi pobednik. Podaci pokazuju da se u SAD-u proizvede 19,4 kg e-otpada „per capita“.

Na trećem mestu nalazi se Japan sa svojih 2.1 miliona tona e-otpada, ali i sa 16,9 kg proizvedenog e-otpada po glavi stanovnika.

Druga najmnogoljudnija zemlja sveta, Indija, ipak prema kriterijumu proizvodnje e-otpada zauzima četvrto mesto. Prema najskorijim podacima, Indija proizvede 2 miliona tona, dok se po glavi stanovnika proizvede 1,5 kg elektronskog i električnog otpada.

Nemačka sa svojih 1,9 miliona tona proizvedenog e-otpada, ostaje daleko iza Kine. Ipak, zapanjujuća činjenica je da se, po glavi stanovnika, proizvede 22,8 kg elektronskog otpada. Ovo znači da su Nemci ubedljivo najveći konzumenti elektronike na svetu.

Na šestom mestu je Brazil, koji na globalu proizvede 1,5 miliona tona e-otpada, dok se po glavi stanovnika generiše 7,4 kg.

Nekada smeštena iza gvozdene zavese i daleko od zapadnjačkog uticaja, danas Rusija proizvede 1.4 miliona tona e otpada. Sa druge strane, pokazuje se da se po glavi stanovnika generiše 9,7 kg e-otpada.

Francuska sa proizvedenih 1,4 miliona tona zauzima skromno osmo mesto. Ipak, sa 21,3 kg proizvedenog e-otpada po glavi stanovnika, može se tvrditi da se nalazi se tik ispod Nemačke.

Indonezija na globalu proizvede 1,3 miliona tona e-otpada, dok se po glavi stanovnika generiše 4,9 kg.

Poslednja po proizvodnji e otpada jeste Italija sa 1,2 miliona tona. Ipak, ukoliko se rangiranje vrši prema kriterijumu proizvodnje otpada po glavi stanovnika, može se reći da Italija, sa 18,9 kg „per capita“, ne zaostaje mnogo za Francuskom i Nemačkom.

E-Reciklaža

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime