Srbiji potrebni stručnjaci iz oblasti ekologije

0
SKGO Zeleni savet
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Poglavlje 27 koje se bavi životnom sredinom jedno je od najvažnijih u procesu pridruživanja EU, ali i najskuplje. Za primenu i sprovođenje pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine, pored velikih ulaganja i dobro opremljene administracije na nacionalnom i lokalnom nivou, potrebni su razvijeni i tehnološki pripremljeni resursi u sistemu obrazovanja.

Kako bi se unapredilo upravljanje otpadom sa budžetom od 834.000 evra Erazmus program EU pomogao je uvođenje novih studijskih programa u visokom obazovanju. Dr Dejan Blagojević sa Visoke škole strukovnih studija iz Niša ističe da na pet studijskih programa upisuju 128 budućih master inženjera iz oblasti upravljanja otpadom.

– Oni će na bazi definisanih kompetencija koje tržište rada su ovom momentu iz te oblasti zahteva, biti spremni da se odmah uključe u proizvodne procese – rekao je Blagojević.

Novi studijski programi treba da osposobe stručnjake da primene nove senzorske i računarske tehnologije i podignu efikasnost rada reciklažnih centara.

U Srbiji se reciklira svega 10 odsto otpada, prerađuje se svega osam odsto otpadnih voda, opasan otpad se nepropisno odlaže tako da cveta ekološki kriminal. S druge strane, stanovnici u mnogim gradovima nisu dozvolili da se izgrade postrojenja za opasan otpad

U Sloveniji se stručnjaci za životnu sredinu školuju već dve decenije. To je svakako doprinelo da bude proglašena za najčistiju zemlju na svetu.

– Svi ovi programi obučavaju ne samo studente nego i društvo generalno, pa iz toga dolazi da polako i društvo postaje čistije i da bolje radi i upravlja otpadom i na taj način bude sve zeleno i čisto – rekao je dr Filip Kokalj sa Mašinskog fakulteta u Mariboru.

U okviru projekta realizovano je više od sto kampanja koje su imale za cilj da podignu svest svih slojeva društva o značaju pravilnog upravljanja otpadom.

– Rezultati mogu da budu veoma primenjivi u radu Ministarstva zaštite životne sredine kroz izradu novih programa i projekata upravljanja vodama, otpadnim vodama i upravljanja otpadom i, s druge strane, ovo je možda početak bilateralne saradnje naučnih i obrazovnih institucija sa ministarstvom – istakao je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić.

Sprovedena je obuka neformalnog sektora u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu prilikom primarne selekcije otpada.

RTS

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime