Izgoreo objekat za reciklažu, vetar pročistio vazduh

0
POžar u magacinu
Foto: Naša mesta

Magacin koji je goreo u kompleksu ekadašnjeg „Trudbenika” obišao i republički ekološki inspektor.

Registrovano samo blago zagađenje vazduha i to u vreme požara

Drvo, plastika, ulje, karton… goreli su u magacinu na Slanačkom putu 26 na Paliluli gde je preksinoć oko 19 časova izbio požar. Od sagorevanja ovih produkata crnelo se nebo iznad Višnjice pa se taj dim video iz gotovo svih delova grada.

Zbog ovog požara intervenisala je i mobilna ekotoksikološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje, a juče je ovaj deo nekadašnjeg kompleksa „Trudbenika” gde je goreo Centar za reciklažu obišao i Republički ekološki inspektor.

Ipak, prema merenjima ekotoksikološke ekipe, nije bilo značajnijeg zagađenja vazduha. Kako saznajemo blago su bile povećane takozvane suspendovane čestice u vazduhu i to u najrazbuktalijoj fazi požara, ali je situacija juče ujutro bila mirna, jer je vetar pročistio vazduh.

Na terenu su i dalje bili vatrogasci. Požar jeste bio lokalizovan u utorak uveče, ali je postojala mogućnost da se plamen odnekud pojavi, zbog čega su oni nadzirali ovaj prostor.

Intervenisao je i republički inspektor jer se u jednom delu magacina, kako smo saznali, nalazio i reciklažni centar za trafoe dok je u drugom bila reciklažna plastika.

A upravo ovi proizvodi, mogu da budu opasni po životnu okolinu. U trafoima je moguće da ima ostataka piralena, industrijskog ulja koje se koristilo za hlađenje transformatora. Ovo ulje je u Evropi zabranjeno za upotrebu još 2001. godine zbog svojih kancerogenih, mutagenih i teratogenih efekata.

Šta je tačno gorelo i da li je došlo do zagađenja tla znaće se kada bude završen izveštaj ekološkog inspektora. Naša ekipa je pokušala da izbliza fotografiše mesto požara, ali im nije dopušteno od strane, navodno vlasnika, objekta. Inače, prostor gde se dogodio požar pripada „Trudbeniku”, ali objekat koji je goreo ne.

U gašenju požara učestvovalo je u prvi mah 28 vatrogasaca sa osam vozila. Kada su njihove ekipe stigle vatra se već raširila i obuhvatila ceo objekat od oko 300 kvadrata.

–  Požar je izbio u jednom od magacina u kompleksu nekadašnjeg  „Trudbenika”. Goreli su drvo, karton, ulje i plastika. Zbog toga je odmah angažovana ekotoksikološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje kako bi se utvrdilo da li je došlo do zagađenja vazduha. Na objektu se urušio krov i on je izgoreo u potpunosti ali su vatrogasci uspeli da spreče da se plamen proširi na ostale objekte u ovom kompleksu  – rekao je Rade Milošević, načelnik Uprave za vanredne situacije.

Zbog dima koji je obuhvatio Višnjičku ulicu i Slanački put i spustio se do Dunava urađeno je merenje zagađenosti vazduha.

– Naša ekipa je odmah izvršili takozvana trenutna merenja. Nismo registrovali prekoračenja zagađujućih materija u stambenim zonama. Jedino smo registrovali male vrednosti sumpor-dioksida i ugljen-monoksida neposredno pored mesta gde je izbio požar. Tu se, kako su nam rekli zaposleni, zapalila mašina za presovanje plastike. Skinuli smo i podatke sa mreže automatskog posmatranja u najbližim mernim mestima koji se nalaze u zoni uticaja – u Ovči, i u Ulici 29. novembra. Uporedili smo vrednosti od 18,18.30 i 19 časova kada je požar bio najintenzivniji. Registrovali smo lagano prekoračenje suspendovanih čestica na oba merna mesta u periodu od 19 časova do 19.20 sati i to od 19 do 23 miligrama po metru kvadratnom. Drugi parametri nisu odskakali. O tome smo izvestili Centar za obaveštavanje i dali uputstva građanima da u narednom periodu ne otvaraju prozore jer se dim od 21 do 23 sata spustio u priobalje, posebno oko naselja Višnjica – istakao je dr Milan Milutinović, načelnik mobilne ekotoksikološke ekipe zadužene za akcidente u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

On je napomenuo da od juče ujutro nema žalbi građana na kvalitet vazduha u ovom delu grada.

Šta je uzrok požara, odnosno zašto se mašina zapalila, još se ne zna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime