Zaštitnik građana zatražio izmenu propisa u zaštiti radnih prava

0
ConsentID
Foto: Ilsutracija, Pixabay.com

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva za rad i Poreske uprave Ministarstva finansija da otklone sistemske nedostatke u slučajevima povrede prava građana od strane poslodavaca.

Zatražio je i da u slučaju sumnje da je izvršeno neko od krivičnih dela po osnovu rada, postupaju po Zakoniku o krivičnom postupku, saopštila je kancelarija Zaštitnika građana.

U saopštenju se navodi da je povod za taj zahtev to što se Zaštitniku obratila žena kojoj je uskraćeno pravo na obavezno socijalno osiguranje nakon povratka sa porodiljskog odsustva posle prvog deteta, tako što je poslodavac prodao firmu u kojoj je bila zaposlena, a nju, dok je bila na porodiljskom odsustvu prijavio u svojoj drugoj, fiktivnoj firmi i time joj oštetio prava.

– Po pritužbi o povredi prava po osnovu rada, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada organa kojima se pritužilja obraćala za pomoć a koji su na nju prevalili sav posao ispravljanja nepravilnosti – navodi se u saopštenju.

U ovom postupku, Zaštitnik građana je utvrdio i da su nadležni organi „samo formalno preduzimali radnje iz svoje nadležnosti, koje nisu imale stvarnog efekta na ostvarivanje prava koja do danas nisu ostvarena i da je davanjem prednosti formi nad suštinom, pritužilja ostala zanemarena i nevidljiva za sistem“.

Zaštitnik građana je podsetio da je još pre dve godine nadležnim organima, posle 22 primljene slične pritužbe, uputio preporuku za ispravljanje nedostataka, „po kojima su do danas samo delimično postupili, a da su sistemski problemi koji su tom preporukom obuhvaćeni i dalje aktuelni“.

– S obzirom na to da nadležni organi od 2018. godine do danas nisu preduzeli potrebne mere za izmenu propisa kako bi se obezbedilo blagovremeno postupanje organa u slučaju da poslodavac postupa nezakonito, izigrava zakone i čini sebe nedostupnim nadležnim organima, Zaštitnik građana ponovo traži da isprave sistemske nedostatke i da u sličnim slučajevima postupaju u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonikom o krivičnom postupku – navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime