Meštani Lešja i Plane protive se otvaranju novog kamenoloma na planini Baba

0
Foto: Printscreen

Urušavanje flore i faune, pomeranje tla, jake detonacije i mogući problem sa vodosnabdevanjem najveće su brige meštana Plane, Lešja i okolnih sela, jer je ranije najavljeno pokretanje rada novog kamenoloma na planini Baba.

Zato su nedavno pokrenuli akciju potpisivanja peticije kojom bi zaustavili ove radove.

Za jedan dan peticiju je potpisalo preko 600 istomišljenika a ukupno 2720 Paraćinaca i žitelja okolnih sela.

– Peticiju smo predali opštinskim službama i sada očekujemo da one reaguju u skladu sa voljom naroda, kaže Dragan Ristić, meštanin Plane i jedan od pokretača potpisivanja peticije.

Investitor „Kruševac put“ je još tokom vanrednog stanja postavio mehanizaciju u neporednoj blizini budućeg kamenoloma.

Neformalna grupa građana „Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje“ smatraju da bi pokretanje novog kamenoloma bilo previše, jer je već decenijama u funkciji kamenolom Srpske fabrike stakla sa kojeg dnevno odlazi po desetak šlepera.

Novi kamenolom bi imao kapacitet eksploatacije od 70 kamiona dnevno.

– Pokretanjem prvog kamenoloma pre 40 godina meštani sela Plana su gotovo ostali bez vode, podzemne vode su se potpuno povukle i plašimo se sličnog ili još goreg scenarija. Uslediće devastacija terena, oblaci prašine, biće ugrožene biljne i životinjske vrste, a ostaćemo i bez turista, planinara i paraglajderista koji vole da dolaze ovde, dodaje Ristić.

Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove opštine Paraćin ranije je saopštilo da je „Kruševac put“ podneo zahtev za izradu plana detaljne regulacije lokaliteta Lešje, ali da tek predstoji donošenje skupštinske odluke o tome.

Akciju potpisivanja peticije je krajem leta podržala i grupa građana „Odbranimo Grzu“ koja je ranije uspela u nameri da zaustavi izgradnju minihidroelektrane na izletištu Grza i istoimenoj reci nadomak Paraćina.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime