Društvo „Petrus“ iz Zabrege u službi očuvanja kulturnog nasleđa

0
Foto: FB/Društvo PETRUS iz Zabrege u službi očuvanja kulturnog nasleđa - Boravak predstavnika Zavoda za zaštitu prirode

Održavanje srednjevekovnog manastirskog kompleksa Namasija u gornjem toku reke Crnice i aktivnosti u nameri čelnih ljudi društva o podizanju stepena zaštite ovog dela Srbije, poslednje su aktivnosti članova ovog društva iz Zabrege.

– Početkom oktobra smo na površini manastirkog kompleksa postavili 4 klupe i stolove, donaciju porodice Milisavljević iz Potočca. Pored toga uradili smo pešačku stazu ka Namasiji u dužini od stotinak metara koja je finansirana sredstvima koje smo dobili pro projektu „Turizam i kulturno nasleđe za razvoj Petruške oblasti“koji finansira kompanija CRH. Na taj način omogućavamo bolji pristup posetiocima Namasiji tokom održavanja manifestacija, kaže Vladan Vučković iz Društva „Petrus“.

Foto: FB/Društvo PETRUS iz Zabrege u službi očuvanja kulturnog nasleđa – Boravak predstavnika Zavoda za zaštitu prirode

Prošle godine urađeno je utvrđenje korita kamenom na levoj obale reke Crnice koje je delimično stradalo nakon obilnih kiša u tom periodu a radovi na sanaciji korita biće sprovedeni ove jeseni. Završen je projekat finansiran novcem opštine Paraćin a to je konverzacija jednog od zidova u manstirskom kompleksu Namasija a saglasnost je dobijena od Zavoda za očuvanje spomenika kulture Kragujevac.

Foto: FB/Društvo PETRUS iz Zabrege u službi očuvanja kulturnog nasleđa – Boravak predstavnika Zavoda za zaštitu prirode

– Najmanje četiri puta godišnje kosimo travu i čistimo rastinje u ovoj oblasti, održavamo i čistimo stazu Petruških monaha kojom se kreću posetioci. Nedavno smo uklonili sve kante za smeće i postavili obaveštenja gde molimo turiste i meštane okolnih sela koji posećuju Namasiju da svo smeće ponesu sa sobom što oni uglavnom poštuju, dodaje Vučković.

Predstavnici Zavoda za zaštitu životne sredine su prošle godine boravili dva dana u Zabregi gde su obilazili Petrušku oblast i detaljno se upoznali se sa njenim skrivenim lepotama kao i sa retkim biljkama i životinjama u ovom području.

– Biolozi i ornitolozi posmatrali su predeo u kom raste biljka raskovnik, deo Crnice u kojem žive autohtone vrste riba kao što su pastrmka potočara, klen, peš, krkuša kao i orao ribar na nebu iznad Zabrege i u okolini ovog sela. Stručnjaci iz Zavoda su prošle godine obećali da će 2020. pokrenuti inicijativu o podizanju stepena zaštite kanjona Crnice u čemu ih je najverovatnije omela pandemija korona virusa. Svakako očekujemo da se ovo desi narednih meseci na čemu intezivno radimo, zaključuje Vučković.

Foto: FB/Društvo PETRUS iz Zabrege u službi očuvanja kulturnog nasleđa – Staza Petruških monaha

Udruženje „Stara planina“ iz Pirota je nedavno u Zaječaru održalo seminar o zaštićenim područjima na kojem je i Društvo „Petrus“ imalo svog predstavnika.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime