Zaštita Paraćina od velikih voda reke Crnice

0

Da se Paraćinu ne bi ponovila poplava iz 2014. godine vlast ove opštine u Pomoravlju u kojoj živi 55 hiljada ljudi, odlučila je da ovaj problem reši na način koji bi je od izlivanja reke Crnice zaštitio narednih decenija. Radovi na uređenju korita reke počeli su avgusta 2018. godine i podrazumevaju izgradnju zaštitnih zidova u dužini od skoro 4 kilometra kao i uređenje obale i dna reke u dužini od 10.870 metara od sela Glavica do ušća u Veliku Moravu.

– Postavljen je i takozvani sistem mobilne opreme u dužini od 400 metara kod hotela Petrus u Paraćinu. To su paneli koji se po prvi put koriste na ovim prostorima i veoma lako se u slučaju potrebe postavljaju, kaže Miloš Tomić koordinator projekta “Zaštita Paraćina od velikih voda reke Crnice”. On dodaje kako je novac za ovaj veliki poduhvat obezbeđen preko austrijske razvojne agencije u visini od 3,9 miliona evra.

– U ovom trenutku zemljani radovi u reci se odvijaju na nekoliko lokacija. Oni podrazumevaju: takozvano izmuljavanje, uklanjanje starih betonskih ploča u reci, uređenje leve i desne obale, urađene su kinete (novo betonsko dno) a u jednom delu dna reke građevinari su uradili kamen u betonu, kaže Miloš Tomić.

Miloš Tomić, kordinator projekta

Projekat podrazumeva izgradnju na terenu i nadzor koji sprovodi Francuska firma “Safež” odnosno njeni predstavnici u Beogradu. Javna nabavka raspisana je po evropskim zakonima u Beču, bila je otvorena za sve zainteresovane a radove na postavljanju zidova sprovela je kompanija NIVO EKO iz Slovenije.

Zanimljive su i sledeće činjenice. Naime da bi ovaj projekat mogao da bude realizovan prethodno je trebalo utvrditi koju propusnu moć ima korito reke Crnice, odnosno novu visinu stogodišnjih voda. Do početka uređenja korita reke i podizanja zaštitnih zidova, propusna moć je bila 180 kubnih metara u sekundi. Nakon što projekat bude završen, novo uređeno korito imaće propusnu moć od 255 kubnih metara vode u svega jednoj sekundi. I da bi ovaj deo bio kompletan, koritom reke Crnice je 15. maja 2014. godine prošlo 260 kubnih metara vode u sekundi što sada daje jasnu sliku koliko je Paraćin bio poplavljen. Ekspertizu je radio Institut “Jaroslav Černi” iz Beograda.

Betonski zodovi u reci-min

Ipak da bi gradsko jezgro kao i delovi opštine u njegovoj okolini bili u potpunosti bezbedni, neophodna je rekonstrukcija mostova u Paraćinu odnosno rušenje nekih od njih. – Izgradnja novog sistema odbrane od velikih voda ne bi bila kompletna bez rešavanja problema mostova, kaže Tomić. On dodaje kako je najveći problem most u centru grada (čija je propusna moć svega 150 kubnih metara vode u sekundi) koji Institut “Jaroslav Černi” vidi kao najkritičniju tačku. On će morati da bude srušen a na njegovo mesto sagrađen nov most.

– 4 pešačka i 3 saobraćajna mosta u opštini Paraćin će biti srušeno ili rekonstruisano. Opština Paraćin sprovodi postupak javne nabavke za dobijanje projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju mostova, zaključuio je Miloš Tomić koordinator projekta “Zaštita Paraćina od velikih voda reke Crnice”.

Lokalna samouprava je konkurisala i dobila finansijska sredstva za ovu namenu u iznosu od 2,5 miliona švajcarskih franaka koje je obezbedila Vlada Švajcaske. Ovo je drugi projekat koji će finansirati Vlada ove zemlje obzirom na to da je ranije pomogla obnovu 5 osnovnih škola u opštini Paraćin.

 

 

Piše: Igor Perić

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Paraćina u okviru projekta „Eko-Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime