U Paraćinu aplikacijom „EKO Alarm“ mere ekološki uticaj na životnu sredinu

0
Foto: Igor Perić Radionica

Podsticanje ekološkog aktivizma građana Opštine Paraćin primarni je zadatak Ekološko obrazovnog centra „EKOS“, jednog od pobednika ovogodišnjeg konkursa kompanije CRH Srbija „Partnerstvo za budućnost“.

Ovo udruženje realizuje projekat „EKO Alarm“ – Novu web i android aplikaciju za merenje ekoloških uticaja na životnu sredinu.

– Cilj projekta je da podstakne razvoj aktivizma kod građana opštine Paraćin u oblasti zaštite životne sredine na način da u svom okruženju prepoznaju zagađenje koje može da utiče na kvalitet sredine u kojoj žive, evidentiraju i putem projektne aplikacije objave, kaže Anđelka Milanović dip.analitičar zaštite životne sredine i profesorka Tehnološke škole u Paraćinu.

Foto: Igor Perić Radionica

Svaka objava podrazumeva kratak opis, fotografiju ili video zapis, u kakvom je stanju divlja deponija, koji je njen sastav, da li je u blizini nekog voćnjaka, njive ili reke. Na ovaj način stvara se baza podataka o potencijalnoj ugroženosti životne sredine opštine Paraćin. Dobijene podatke organi jedinice lokalne samouprave odnosno Kancelarija za održivi razvoj koja se bavi ovom problematikom, mogu upotrebiti radi prevencije i otklanjanja zagađenja.

Foto. Igor Perić

– Naša primarna ciljna grupa su predstavnici Mesnih zajednica i žitelji svih sela opštine Paraćin kao i učenici Tehnološke škole koji su prethodnih nedelja pohađali radionice. Naši partneri na ovom projektu su članovi Organizacije gluvih i nagluvih iz Paraćina, dodaje Milanovićeva.

Glave projektne aktivnosti su izrada aplikacije, brošura i realizacija edukativnih radionica na kojima se povećava ekološko i informatičko znanje za korišćenje i primenu aplikacije. Rezultat bi trebao da bude bolja informisanost javnosti o stanju u kojem se nalazi životna sredina i povećan nivo ekološke odgvornosti.

– Učesnici projekta su najvećem slučaju mladi u paraćinskim selima koji već šalju fotografije i video zapise na projektnu mail adresu. Ubrzo sledi selekcija materijala nakon čega će oni biti postavljeni na aplikaciju čija je izrada u završnoj fazi, zaključila je Anđelka Milanović.

Foto: Igor Perić

Prikupljanje podataka trajaće do kraja oktobra meseca a potom će predstavnicima lokalne samouprave biti prikazana prezentacija kako bi bili upoznati kako izgleda Paraćin kada su u pitanju divlje deponije. Sve aktivnosti ovog udruženja predstavljene su na web portalu www.ekos.edu.rs.

Nosioci projekta su profesorke Tehnološke škole Zorica Ivanović i Anđelka Milanović.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime