“Gradimo sa manje CO2”

0
Foto: Pixabay.com

„Gradimo sa manje CO2“ naziv je projekta Udruženja UNEKOOP iz Paraćina kojim se istražuju mogućnosti smanjenja negativnog uticaja sekrora građevine na klimatske promene.

Srbija je potpisnik brojnih konvencija u kojima se obavezala da će u pomenutom sektoru uticati na građevinare da koriste materjiale koji manje zagađuju životnu sredinu i samim tim smanjuju negativan uticaj na klimatske promene.

– Projektne aktivnosti Udruženja UNEKOOP prilikom realizacije ovog projekta ogledaju se u izradi aplikaije za opreativne sisteme android i iOS. U nju će biti implementiran kalkulator pomoću kog će građevinari i projektanti moći lako da izračunaju karbonski otisak što praktično znači – koju količinu gasova tačnije CO2 emituje ili proizvodi objekat koji grade jer svaki material ima određenu emisiju CO2, kaže Vlada Janković osnivač Udruženja UNEKOOP.

Ove metode se gotovo ne koriste u Srbii kao što je to slučaj u Evropskoj uniji, dodaje Janković i navodi da u zemljama Unije ovaj faktor je samo jedan koji utiče na oporezivanje ali i na tržišnu cenu stanova u zgradama ili objekata šire namene.

– Ovim se motivišu građevinska preduzeća da koriste prirodne materijale koji vežu CO2 i smanjuju njegovu emisiju u atmosferu. Aplikacija je u fazi testiranja, a prilikom rada na aplikaciji koristili smo bazu podataka Međunarodnog foruma zelene gradnje. Aplikaciju ćemo završiti do kraja novembra kada će biti spremna za preuzimanje, zaključuje Janković iz Udruženja UNEKOOP iz Paraćina.

Projektne aktivnosti su počele 1. septembra i predstavnici UNEKOOP-a će uskoro održati i prezentaciju svog proizvoda. „Gradimo sa manje CO2“ je projekat Udruženja UNEKOOP jednog od ovogodišnjih pobednika konkusa Partnerstvo za budućnost kompanije CRH Srbija. Udruženje je osnovano 2006. godine i njegova je misija promocija održivog razvoja na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime