Uspešan projekat „Moj eko vrtić“ u Paraćinu

0
Paraćin ekologija
Foto: Igor Perić

Više desetina dečijih crteža i raznih predmeta, mnoštvo predavanja i edukativni film, rezultati su radionica „Moj eko vrtić“ koje su prethodnih meseci bile organizovane u vrtićima Predškolske ustanove „Bambi“ u Paraćinu.

Ekologija i zaštita životne sredine bile su teme na koje su deca predškolskog uzrasta crtala najrazličitije pojave i stvari koje su ih na to asocirale.

Projekat je pokrenut polovinom septembra 2019. godine.

Iako je trebalo da traje do juna 2020. njegov kraj je zbog pandemije korona virusa i prestanka rada vrtića odložen. Ipak nakon ublažavanja mera on je realizovan u potpunosti.

Paraćin ekologija
Foto: Igor Perić

– Projekat smo realizovali u sva četiri vrtića u Paraćinu, a održano je 12 radionica u kojima su učestvovali najmlađi Paraćinci u saradnji sa obučenim predavačima iz ovih oblasti. Pored toga održana su i predavanja za vaspitačice i za roditelje mališana iz sfere ekologije i zaštite životne sredine, rekla je Marina Sazdanović predstavnica lokalne organizacije EKO MEDIA PLUS.

Svi radovi kao što su crteži i brojni predmeti izloženi su polovinom leta u parku u neposrednoj blizini Kuturnog centra Paraćin.

– Projekat „Moj eko vrtić“ nastao je u okviru regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu RELOAD. Finansira ga Evropska unija a sprovodi UNDP. Nosilac svih aktivnosti u ovom projektu je Građanska čitaonica „Evropa“ iz Bora, a partner na projektu je lokalna partnerska organizacija EKO MEDIA PLUS iz Paraćina, kaže Marina Sazdanović.

Foto: Igor Perić

Cilj ovog projekta je edukacija najmlađih sugrađana ka povećanju svesti o potrebi zaštite životne sredine i podsticaj lokalnoj samoupravi da slične događaje organizuje u budućnosti.

Nakon završetka ovog projekta nastao je i mini film posvećen svim aktivnostima na edukacijama i radionicama.

Prioritet Eko Media Plus-a će u narednom periodu biti unapređenje životne sredine kroz nabavku sadnica za sva četiri paraćinska vtića.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime