Šta je važno za lokalne turističke organizacije

0
Loznica
Prepoznatljiva zgrada Muzeja "Jadra" Foto:TOS

Svaka lokalna turistička organizacija neguje sadržaj koji je karakterističan za prirodno i kulturno nasleđe teritorije na kojoj se nalazi, uz bliske veze sa ostalim lokalnim institucijama. Lokalne turističke organizacije prvenstveno se finansiraju iz budžeta opštine, ali mogu konkurisati za sredstva i kod raznih ministarstava, te domaćih i stranih fondova.

Značaj turizma
Dobar primer je Turistička organizacija grada Loznice, čija direktorka Snežana Perić kaže da je ovo budžetska ustanova i da se prvenstveno finansira iz budžeta grada.
„Učestvujemo na brojnim konkursima kod naših ministarstava i stranih donatora, i do sada smo realizovali veliki broj projekata i ostvarili prihode od donacija. Značajne prihode ostvarujemo i od prodaje suvenira i izdavanja porodičnih kvadricikala za rekreativnu vožnju. Takođe, učestvujemo i na konkursima Nacionalne službe za zapošljavanje za angažovanje lica na javnim radovima, i tu ostvarujemo značajan prihod. Rukovodstvo grada, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, prepoznalo je kvalitet i obim naših aktivnosti, kao i značaj turizma kao jedne od nosećih grana privrede u našem gradu, i pružaju nam maksimalnu podršku kako finansijski, tako i u svim ostalim vidovima“, ističe ona.
S druge strane, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija takođe podsećaju da se već godinama raspisuje konkurs za dodelu subvencija za projekte razvoja turizma, a da pravo na korišćenje, između ostalih, upravo imaju i lokalne TO.
„Subvencije mogu biti korišćene za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama, kao i za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije. Sredstva se mogu koristiti i za projekte unapređenja i realizacije statističkih istraživanja, kao i projekte edukacije i treninga u turizmu“, kažu u ministarstvu.
Od „Šarengrada“ do Sabora

Na molbu da nam navedu i primere, u ministarstvu nabrajaju neke od najznačajnijih infrastrukturnih ulaganja. Sredstva za projekte lokalnih TO odobrena su, između ostalog, za zabavni park „Šarengrad“ u Kruševcu, izgradnju sportske hale na Srebrnom jezeru, za povećavanje smeštajnih kapaciteta na kompleksu Ravništarka u Kučevu, izgradnju letnje pozornice „Vrelo“ u Sokobanji, kao i za mnoge druge projekte koje je ministarstvo podržalo ove, ali i prethodnih godina.
Značajna sredstva lokalnim turističkim organizacijama izdvojena su i za projekte među kojima su „Lovefest“ u Vrnjačkoj Banji, Međunarodni viteški festival „Just Out“ u Despotovcu, Gitarijada u Zaječaru, Nišvil, Dragačevski sabor trubača, Belgrade Beer fest, kao i mnogi drugi koji su privukli veliki broj domaćih i stranih turista.
„Svi navedeni projekti i te kako utiču na ekonomski razvoj i turističku ponudu samog mesta u kom se realizuju. Doprinose kvalitetu, raznovrsnosti i atraktivnosti turističke ponude i čine Srbiju prepoznatljivom turističkom destinacijom u svetu“, ističu za „Naše mesto“ u ministarstvu.

Koliki je značaj pomenutih projekata govori i činjenica da je gorepomenuti festival u Despotovcu, na primer, osvojio prestižnu nagradu „Turistički cvet“ u kategoriji manifestacija za 2019. godinu, a koju po 35. put dodeljuje Turistička organizacija Srbije.
Priliv od 1,5 milijardi
Kada je reč o ulaganjima, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upravo je na dodeli „Turističkog cveta“ u Beogradu, istakao da se nastoji da se, recimo, na turističke destinacije u Srbiji „primeni model Vrnjačke Banje“. Država je u nju poslednjih godina uložila 175 miliona dinara.
„Ove investicije su prouzrokovale enorman rast privatnih ulaganja u Vrnjačku Banju koji iznosi više od 100 miliona evra u izgradnju hotela i drugih turističkih sadržaja“, naveo je Ljajić.
Kako dalje kažu u ministarstvu, pravi efekti ulaganja u lokalne turističke organizacije ogledaju se u deviznom prilivu od turizma koji je u 2018. godini iznosio 1,5 milijardi dolara, što je za 15 odsto više nego 2017.
Takođe, rezultati se vide i u konstantnom povećanju turističkog prometa, te je u 2018. po prvi put ostvaren izjednačen broj dolazaka domaćih i stranih turista u Srbiji. Tako su u 2018. domaći turisti ostvarili 1.720.008 dolazaka (porast od 8,3 odsto), a strani 1.710.514, što je porast od 14,2 odsto u odnosu na 2017.

Dom kulture Loznica
„Vukov dom kulture u Loznici Foto: TOS

„Osim ovih direktnih efekata, treba uzeti u obzir i druge multiplikativne efekte turizma na druge privredne grane kao što su saobraćaj, poljoprivreda, trgovina, industrija, građevinarstvo, mala preduzeća i slično, što sve zajedno doprinosi socio-ekonomskom razvoju lokalne zajednice, ali i cele zemlje“, dodaju u ministarstvu.
„Lilanje“ u Loznici
Kako to izgleda na lokalu, pitali smo turističke radnike iz Loznice. Snežana Perić, čija je TO bila u konkurenciji najbolje tri turističke organizacije za nagradu „Turistički cvet“ za 2019, pokušala je da izdvoji neke od značajnih projekata realizovanih u ovom gradu u prethodnom periodu.
„Jedan od njih je ‘Loznica iz vazduha’, prikaz turističkih potencijala grada sa sedam tačaka iz vazduha, usmerenih na najznačajnije turističke destinacije sa 24 virtuelne šetnje po važnim objektima i lokalitetima. Ovo je projekat podržan od strane naše lokalne samouprave, a za koji je grad dobio nagradu ‘Šampion lokalnog ekonomskog razvoja’“, navodi Perićeva za „Naše mesto“.
Loznica može da se pohvali modernim Turističkim informativnim centrom sa suvenirnicom, gde je za proširenje, adaptaciju i opremanje poslovnih prostorija TOG Loznice, podrška stigla od rukovodstva grada i stranog donatora iz sredstava po konkursu.
Direktorka TOGL neizostavno je pomenula i manifestaciju, koja je sve popularnija i privlači sve više turista, a koja je posvećena paljenju takozvanih „lila“ uoči Petrovdana.
„’LilaLo’, muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen je narodnom običaju ‘lilanje’, autentičnom za grad Loznicu. Realizovali smo ga zajedno sa gradom, Kancelarijom za mlade i Centrom za kulturu, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, i stranog donatora“, objašnjava ona.

 

Snežana Perić
Foto:TOGL Snežana Perić

NAJVEĆE BOGATSTVO SU LJUDI

„Najveće bogatstvo svake organizacije su ljudi i na tim resursima treba najviše raditi“, ističe direktorka TOG Loznice, Snežana Perić, dodajući da je važan i aktivizam zajednice, podrška sugrađana. „TOG Loznice ima odličnu saradnju sa svim institucijama, udruženjima građana, privredom i pojedincima. Angažovali smo mlade Lozničane da nam svojim idejama i sugestijama pomognu u realizaciji brojnih aktivnosti, naročito kod dizajna publikacija i suvenira i u organizovanju novih događaja u skladu sa zahtevima savremenog turiste. Naš cilj je da negujemo tradiciju, ali i da je prikažemo na moderan način“, navodi Perićeva.

Danijela Ćirović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime