Kazne za plastiku koja se ne reciklira

0
bottles-container-daylight-802221

Danas sve više zemalja pokušava da bude ekološki osvešćeno i da tu svoju svest o značaju očuvanja životne sredine prenesu i na građane. Tako Francuska planira da do 2019. uvede kazneni sistem koji će povećati troškove robe široke potrošnje, a koja je upakovana u plastiku koja se ne reciklira. Ova mera uticaće i na potrošače, a francusko Ministarstvo ekologije najavilo je da je to samo jedan od poteza koji će Francusku dovesti do krajnjeg cilja zacrtanog za 2025. godinu – upotreba samo one plastike koja može da se reciklira.

I državna sekretarka za ekološku tranziciju Brin Poarson najavila je da je to jedna od mera koje će se sprovoditi narednih godina, uključujući šemu refundiranja za vraćene plastične boce.

– Proglašavanje rata plastici nije dovoljno. Moramo da transformišemo francusku ekonomiju – rekla je Poarson za Žurnal di Dimanš i dodala da će proizvodi od reciklirajuće plastike koštati i do 10 procenata manje.

– Kada može da se bira između dve boce, jedne od reciklirajuće plastike a druge od obične, prva će biti jeftinija. Samim tim, smanjiće se upotreba plastike koja ne može da se reciklira – istakla je ona.

Ova mera francuske vlade nije svuda naišla na odobravanje, pa je Fani Vizmara organizatorka kampanja protiv plastike u Francuskoj poručila da je to samo deo rešenja, ali nekompletan, ističući kako se staklo, za razliku od plastike, može reciklirati bezbroj puta.

Inače, prema nekim podacima, Francuska trenutno reciklira oko 25% plastike. Plastične kese za jednokratnu upotrebu već su izbačene iz supermarketa, osim ako ne mogu da se recikliraju, što bi trebalo da ohrabri potrošače da u kupovinu nose svoje torbe. Francuska vlada takođe namerava da poveća takse na spaljivanje otpada na deponijama a smanji one u reciklaži i nada se da će tako doprineti rešenju rastućeg problema plastike u okeanima. Lanci supermarketa Karfur i Leklerk najavili su da će narednih meseci prestati da prodaju plastične slamke koje će zakonom biti zabranjene od 2020.

Proizvodnja plastike u svetu, uglavnom za pakovanje, porasla je u poslednjih deset godina za više od 40 odsto.

Naše mesto

Foto: Pexels.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime