Trivan: Slediti standarde EU u zaštiti životne sredine

0
Goran Trivan

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa svojim saradnicima sastao se sa generalnim direktorom Zajedničkog istraživačkog centra Evropske unije Vladimirom Šuhom. Sastanak je bio posvećen razvijanju saradnje i usvajanju praktičnih rešenja za vodeća pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

Zajednički istraživački centar Evropske unije je generalni direktorat Evropske komisije koji pruža usluge Evropskoj uniji kao celini.  Podržavajući politike EU, on obezbeđuje nezavisnu naučnu i tehničku podršku Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, Savetu EU i državama članicama, s krajnjim ciljem da se ostvari sigurnija, čistija, zdravija i konkurentnija Evropa.

Ministar Trivan je na sastanku istakao da Ministarstvo zaštite životne sredine kroz realizaciju aktivnosti nastoji da prati trendove, koji će omogućiti napredak u ovoj oblasti.

– Saradnja sa naučnicima je od velikog značaja za Ministarstvo, koje uvažava svako naučno mišljenje predstavnika univerziteta, fakulteta i naučnih instituta. Ekologija nije sama po sebi cilj, već ona mora imati korist po celokupno društvo, zato je primena standarda EU i najboljih mogućih tehnologija važna za naš razvoj – rekao je Trivan.

Vladimir Šuha objasnio je da Zajednički istraživački centar Evropske unije sarađuje sa oko hiljadu javnih i privatnih organizacija, kao što su istraživački centri, univerziteti, regulatorna tela, lokalne vlasti, udruženja industrijalaca, preduzeća unutar 60 „mreža“ koje podržavaju njegove institucionalne aktivnosti.

– Naš osnovni zadatak jeste razvoj jedinstvene baze na nivou cele EU za usaglašavanje sistema merenja, kao i koordinacije evropskih i globalnih istraživačkih mreža u cilju pružanja pomoći zemljama – kandidatima, kako bi razvile bolje razumevanje nekih delova evropskog zakonodavstva i kapacitete za sprovođenje istog – naglasio je Šuha.

Na sastanku je dogovorena podrška jačanju kapaciteta u procesu implementacije direktiva EU kroz profesionalnu, analitičku i naučnu pomoć, u cilju doprinosa održivom razvoju u Evropi.

Naše mesto

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime