Projekat e-papir: Iz fotelje do potrebne dokumentacije

0
pexels-photo-461077

Cilj projekta je da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja

Podsticanje privrednog razvoja i olakšavanje osnivanja i funkcionisanja preduzeća je oduvek bio jedan od najvažnijih zadataka kako države tako i lokalnih samouprava. U sklopu regulatorne reforme Vlade Republike Srbije usmerene na poboljšanje uslova poslovanja i smanjenja administrativnog opterećenja privrede, pokrenut je višegodišnji projekat „e-papir” sa ciljem da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja. Krajnji cilj je da svi administrativni postupci budu optimizovani i da se obavljaju elektronskim putem „iz foteljeˮ. Sama reč „papirˮ dvoznačno je u nazivu projekta označena kao skraćenica koja znači „Pojednostavljivanje Administrativnih Postupaka I Regulativeˮ.

Postoji razlika između termina „administrativni postupakˮ i  „ostali uslovi poslovanjaˮ. Administrativni postupak je postupak u kome se izdaju licence, dozvole, odobrenja, saglasnosti, uverenja, potvrde, sertifikati i izvodi iz službenih evidencija, kao i drugi postupci u kojima se odlučuje po zahtevu poslovnog subjekta. Ostali uslovi poslovanja, predstavljaju sve druge zakonske obaveze privrednog subjekta da pripremi, usvoji, evidentira, čuva, odnosno arhivira, određenu dokumentaciju, odnosno obaveza da određenu dokumentaciju, činjenice ili informacije učini dostupnim nadležnim organima, odnosno javnosti kao i ostali neophodni uslovi za legalno poslovanje.

Planirano je da projekat traje do 2021. godine, mada je ovaj proces zapravo stalni zadatak državne i lokalnih uprava koji će se trajno nastavljati. Do 2021. godine očekuje se da bude uspostavljen Registar svih administrativnih postupaka, da bude optimizovano 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, da bude digitalizovano 100 postupaka za izdavanje dozvola i saglasnosti i da administrativni troškovi privrede budu smanjeni za minimum 15%. Sa trenutnih 3,46% na 3% BDP-a. Do sada su u okviru projekta e-papir ostvareni sledeći rezultati: popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, a u toku je popis ostalih uslova poslovanja. Svi ti administrativni postupci su jednoobrazno opisani i uneti u elektronsku bazu, svi administrativni postupci su prekontrolisani i pripremljeni su inicijalni predlozi za pojednostavljenje prve grupe postupaka. Do sada su u ovaj projekat Vlade Republike Srbije uključene 84 institucije javne uprave na republičkom nivou. Koordinator projekta je Republički sekretarijat za javne politike, a Ministarstvo privrede je predlagač zakonskog okvira za njegovo sprovođenje.

Realizaciju projekta su do sada finansijski podržali Fond za dobru upravu Vlade Velike Britanije, Svetska banka, Evropska unija kroz IPA pretpristupne fondove i GIZ – Nemačka organizacija za razvojnu saradnju. Posebno je značajan deo projekta koji predviđa da se izradi elektronski registar svih administrativnih postupaka i ostalih uslova poslovanja koji će biti javno dostupan na internetu, odnosno na portalu e-Uprave. U tom registru će se nalaziti informacije o svim postupcima i ostalim uslovima poslovanja u odnosu na privredu. Za svaki postupak biće definisani potrebni koraci, dokumentacija, takse i rokovi postupanja.

Privredni subjekti će na jednom mestu, jednostavnom pretragom, moći da dobiju sve informacije neophodne za sprovođenje konkretnog administrativnog postupka ili za ispunjavanje neke obaveze koja je zakonom propisana. Biće navedeno da li postoji obrazac za podnošenje zahteva i ako ga ima moći će da se preuzme. Biće navedeno kome se podnosi zahtev i da li postoji mogućnost njegovog elektronskog podnošenja, koja druga dokumentacija je potrebna, u kojoj formi i da li je potrebno još nešto prethodno završiti, recimo overu kod notara ili nešto slično. Moći će da se sazna koji su finansijski izdaci, kolike su predviđene takse ili naknade i kome se uplaćuju. Koji je rok za rešavanje urednog zahteva, koje je vreme važenja izdatog akta kao i da li je predviđeno pravo na žalbu i kako se žalba podnosi. Postojanje ovakvog registra svih administrativnih procedura, kao i optimizovanje, pojednostavljivanje i digitalizovanje svih mogućih postupaka i radnji sa kojima se privredni subjekti susreću u svom radu umnogome će olakšati, ubrzati i pojeftiniti funkcionisanje privrede, ali će olakšati i rad zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime