Da li novi propisi uvode fiskalne kase i paušalcima?

0
subvencije za fiskalizaciju
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o fiskalizaciji kojim se predviđa da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi obavlja prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije u komentarima na predlog zakona izrazilo je zabrinutost da je obveznik fiskalizacije široko definisan, tačnije kao svako ko plaća porez na prihod od samostalne delatnosti, te da će fiskalizacija obuhvatiti i paušalce.

– Oporezivanje metodom paušalno utvrđene osnovice ima cilj da smanji administrativni teret te kategorije obveznika dokle god ne pređu zakonom propisan godišnji prihod (od šest miliona dinara). Fiskalizacijom paušalno oporezovanih obveznika se obesmišljava sistem paušala i nameće opterećenje kategoriji obveznika koju pretežno čine fizička lica koja samostalno obavljaju delatnost (bez angažovanja dodatnog administrativnog osoblja kao što su poslovni sekretari, knjigovođe i sl) – komentarišu u Udruženju.

Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije objašnjava za eKapiju da pitanje uvođenje fiskalnih kasa za paušalce nije uređeno Predlogom zakona o fiskalizaciji.

– Kao i u prethodnom zakonu i u ovom je Vladi Republike Srbije preneto ovlašćenje da odredi delatnosti koje, zbog svojih specifičnosti, neće imati obavezu evidentiranja prometa preko fisklanih uređaja – kaže Vasić.

Dodaje da i sada postoje neke paušalne delatnosti koje jesu oslobođene, ali i neke koje imaju obavezu fiskalizacije.

Foto: Pixabay.com

Kako je saopšteno iz Vlade, novi model fiskalizacije predviđa sveobuhvatni obim fiskalizacije, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja samo u posebno opravdanim slučajevima.

Usvojenim zakonskim rešenjem, dodaju u Vladi, Poreskoj upravi se omogućava da efikasnije prati i kontroliše poreske obveznike kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza.

– Takođe, omogućava se povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama – saopšteno je.

Novi zakon trebalo bi da omogući efikasniju kontrolu svih isporuka dobara i pruženih usluga na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet dobara i usluga.

– Pored navedenog, predloženo zakonsko rešenje otkloniće uočene nedostatke sadašnjeg sistema fiskalizacije (postupak fiskalizacije/defiskalizacije fiskalnih kasa, redovno servisiranje, čuvanje kontrolnih traka i ostalo) čime se smanjuju troškovi poslovanja, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent – navode u Vladi.

Kako je Vasić ranije objasnio za naš portal, novi sistem fiskalizacije doneće značajna olakšanja privredi, pre svega kroz administrativno rasterećenje, ali i smanjene troškova poslovanja.

– Naime, nakon uvođenja novog sistema, sam postupak fiskalizacije biće značajno brži i jednostavniji, a najvažnija prednost je da praktično neće biti potrebe ni za jednim dodatnom pisanim i štampanim dokumentom. Sadašnje obaveze da se štampaju i čuvaju izveštaji fiskalnih kasa, evidencije i kopije traka odlaze u prošlost. Direktne uštede su velike, a indirektne koje se odnose na uštedu vremena i eliminisanje mogućnosti nenamernog kršenja propisa su ogromne – smatra Vasić.

Prelazak na nov sistem fiskalizacije svakako će imati svoju cenu, jer prilagođavanje sadašnjih ili nabavka novih uređaja i softvera košta, a podsetimo, i ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država na sebe preuzeti teret uvođenja novih kasa.

Očekuje se da novi sistem fiskalizacije bude u punoj primeni od 1. januara 2022. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime