Formiranje radne gupe za metro u narednoj nedelji

0
Foto: Pixabay.com

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u četvrtak sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu i najavio da bi Memorandum o razumevanju, koji bi formalizovao saradnju francuske i kineske strane na tom projektu, mogao biti potpisan u januaru 2021. godine.

Razgovori su usledeli odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, koji je Mali potpisao sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom, a u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštilo je Ministarstvo.

Nakon potpisivanja Memoranduma, dogovoreno je da srpska strana poseti francusku kompaniju Alstom, i da se tom prilikom upozna sa predlozima za dizajn vagona, na kojima će početi da se radi u najkraćem roku.

Kako je istakao Mali, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

Dogovoreno je i da će naredne nedelje na sednici Vlade Srbije biti formirana radna grupa za metro, koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog projekta.

Prema aktuelnim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa, navedeno je u saopštenju.

Francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a prethodno je uradjena studija koja predviđa da prva linija beogradskog metroa ide od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Mirijeva do Zemuna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime