Novi zakon o fiskalizaciji na javnoj raspravi do 23. novembra

0
subvencije za fiskalizaciju
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

U Skupštini Srbije je danas počela javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji koji je planiran da stupi na snagu početkom 2022. godine a do 23. novembra zakon će biti podložan primedbama i predlozima zainteresovane javnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Javna rasprava o budućem propisu kojim se uređuju predmet fiskalizacije, postupak fiskalizacije preko elektronskog fiskalnog uređaja, sadržaj fiskalnog računa, kao i obveznici fiskalizacije odvijaće se kroz video konferencije ili na drugi način, o čemu će Ministarstvo blagovremeno obavestiti javnost.

– Novi model fiskalizacije predviđa sveobuhvatni obim fiskalizacije, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, samo u posebno opravdanim slučajevima – navodi se u obrazloženju.

Kao jedna od prednosti navodi se da će biti smanjeni troškovi obveznika fiskalizacije i proizvođača, odnosno dobavljača uređaja za evidentiranje prometa koji se odnose na administrativne procedure.

Predloženim propisom predviđeno je da se u momentu prometa svaki račun fiskalizuje a podaci Poreskoj upravi prenose putem stalne internet veze, kao i da obveznik koristi bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa.

Novo zakonsko rešenje, navodi se u obrazloženju, omogućiće kupcu proizvoda odnosno korisniku usluga da odmah po izdavanju računa mogu da provere da li je on izdat u skladu sa zakonom.

Primena novog zakona planira se od 1. januara 2022. godine kako bi se u međuvremenu doneli podzakonski akt i omogućilo obveznicima da usklade poslovanje sa novim rešenjima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime