Za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ do sada poslato 140.000 koverata

0
Foto: Pixabay

Građani Srbije do sada su poslali 140.000 koverata za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi”, a prvo izvlačenje biće održano 21. novembra.

Na konferenciji za novinare, povodom predstavljanja pravila i nagradnog fonda prvog kruga ove nagradne igre, objašnjeno je da je u jednoj koverti potrebno spakovati 10 fiskalnih računa ili slipova, čija pojedinačna vrednost nije manja od 100 dinara. Fiskalni računi i slipovi ne mogu se slati zajedno u istoj koverti.

Nagrade su 12 stanova u Beogradu, 60 automobila, dok će devet lokalnih samouprava, čiji građani pošalju najviše koverata po glavi stanovnika, podeliti 180.000 evra.

– Prethodna dva ciklusa nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koja su održana 2017. i 2018. godine, motivisala su čak 41 odsto građana da se direktno ili preko članova porodice uključe u borbu protiv sive ekonomije.

Naše istraživanje je pokazalo da je tokom oba ciklusa poslato ukupno 193 miliona fiskalnih računa i slipova u vrednosti ne manjoj od 44 milijardi dinara. Od tog novca najmanje 10% “slilo” se u budžet – izjavio je danas predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Ivan Miletić i izrazio nadu da će se tokom ovog ciklusa nagradne igre ostvariti makar približno takav rezultat, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se sve države našle.

Istraživanja NALED-a pokazuju da od 100 dinara koji se obrnu u sivoj ekonomiji, 62 dolazi od neprijavljivanja radnika, a 38 od neprijavljenih prihoda, kao i da 79% privrednika smatra da je visoko poresko opterećenje zarada osnovni uzrok sive ekonomije.

Zato su prioriteti Saveza za fer konkurenciju, smanjenje troškova zapošljavanja, proširenje sistema pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika na druge sektore, kao i regulisanje fleksibilnih oblika rada.

Od ostalih prioriteta, Miletić navodi uvođenje jedinstvenog online registra neporeskih nameta i unapređenje sistema fiskalizacije, koje je najavio ministar Mali.

– Država je posvećena suzbijanju sive ekonomije i resorno ministarstvo pripremilo je Nacrt zakona o fiskalizaciji koji je od 23. oktobra javno dostupan na sajtu Ministarstva finansija, a očekuje se da će biti usvojen do kraja godine, kako bi njegova primena počela 1. Januara 2022.

Ovaj zakon omogućiće da se kroz onlajn sistem prati promet, a za nova softverska rešenja i fiskalne kase država će izdvojiti od tri i po do četiri milijardi dinara – rekao je resorni ministar Siniša Mali.

On navodi da Ministarstvo priprema još jedan Nacrt zakona o e-fakturama, koji bi trebalo da bude usvojen u prvom kvartalu naredne godine. Prema njegovim rečima, e-fakture se uvode na zahtev privrede i više neće biti papirnih faktura jer će biti digitalizovane, čime će biti smanjene potencijalne nepravilnosti.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković istakla je da je, uprkos situaciji sa koronavirusom, bila veoma dobra naplata poreza, posebno PDV-a, tokom cele godine.

-Naplata poreza je u prvih osam meseci bila 100%, ali je u septembru, što je bilo i očekivano, opala i sada iznosi približno 99,6%.

Poreska uprava je, od januara do septembra ove godine, privremeno zatvorila 802 objekta, što je više od 40% od ukupnog broja kontrolisanih – saopštila je Marković i precizirala da je u tom periodu 106 objekata privremeno zatvoreno zbog neprijavljenih radnika i 696 zbog neevidentiranja prometa.

Pored toga, kako je napomenula, cilj nagrade igre je i uspostavljanje fiskalne discipline. Na osnovu analize koju je uradila Poreska uprava za prethodnu nagradnu igru, utvrđen je rast prometa evidentiran preko fiskalnih kasa malih obveznika u iznosu od 30% što je, kako je naglasila, pravi pokazatelj uspešnosti same kampanje i nagradne igre.

Marković je ukazala na to da je najveće povećanje prometa zapravo za vreme trajanja nagradne igre od čak 83,5% evidentirano u trgovini na malo i uslugama vezanih za popravku motornih vozila.

Nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ organizuje Vlada Republike Srbije, a podršku pruža NALED.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime