Đurađ Milanović, direktor Edukativnog centra: Smanjenje nezaposlenosti uz prekvalifikacije i dokvalifikacije

0
djuradj

Za sedam godina aktivnog rada Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama iz Novog Sada obučio je, prekvalifikovao i dokvalifikovao 13.000 radnika (zaposlenih i nezaposlenih lica) i spada u jednu od najmodernijih ustanova tog tipa u Srbiji i regionu. Osnovan 2010. godine od strane Pokrajinske vlade AP Vojvodina, imao je za cilj da odgovori na izmenjene zahteve tržišta rada te da pre svega nezaposlenim licima besplatno pruži novu šansu za zaposlenje u drugoj profesiji. O radu centra za Naše mesto govori direktor Đurađ Milanović, dugogodišnji prosvetni radnik. On takođe ima i velikog iskustva u privredi, odbornik je u Skupštini grada Sombora, gde obavlja funkciju predsednika Odbora za prosvetu i kulturu Skupštine grada Sombora, te funkciju člana Gradskog veća zaduženog za oblast obrazovanja. Od 2016. godine je na čelu Edukativnog centra.

Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama osnovan je od strane AP Vojvodine, koje godine je to bilo i kako se finansira rad centra?

Ovaj centar osnovan je odlukom Pokrajinske vlade Vojvodine 2010.godine, a počeo je sa radom polovinom 2012. godine. Većinski se finansiramo iz budžeta Pokrajinske vlade, ali smo u kratkom vremenskom roku prilagodili rasporede, logistiku i infrastrukturu na način da napravimo prostor da se parcijalno finansiramo i iz sopstvenih prihoda.

Zbog čega se Edukativni centar smatra jednom od najmodernijih obrazovnih ustanova u Srbiji i regionu?

Mi smo jedina institucija ovog tipa u regionu. Ovde polaznici dobijaju obrazovanje od početka do kraja, tj. teorijski i praktični deo nastave na istom mestu. Prevashodno vršimo obuke nezaposlenih lica po programima koji su prilagođeni tržišnim potrebama u Srbiji. Raspolažemo modernim učionicama, salama za seminare, smeštajnim kapacitetima, informatičkom opremom, kao i građevinskim mašinama za obuke. Dičimo se činjenicom da smo fleksibilni i da svaku obuku možemo da prilagodimo privredi i potrebama poslodavaca. Opremu održavamo i po potrebi obnavljamo, usvajamo nove obuke, tehnološki konstantno napredujemo, digitalizujemo se i prilagođavamo savremenim sistemima i standardima.

Koji je osnovni cilj vašeg rada, odnosno, šta želite da postignete sa programima obuke koje Edukativni centar nudi­?

Naš osnovni cilj i misija je da omogućimo pre svega nezaposlenim licima novu šansu za zaposlenje u drugoj profesiji. Mi smo tu da obezbedimo kvalitetne obuke, prenesemo znanje i damo sve moguće savete našim polaznicima kako bismo im olakšali put.

Koje sve vrste obuka Centar organizuje? Koliko je vremensko trajanje obuka i gde se održavaju?

Edukativni centar ima preko 45 programa obuka koje se mogu svrstati u sedam oblasti, a to su: jezičke obuke, IT obuke, obuke iz oblasti poslovanja, nega i zdravlje, ugostiteljstvo, građevinsko–mašinska struka i stari zanati. Svaka obuka je specifična i samim tim ima različito trajanje. Tako, na primer, obuka za zavarivače traje tri meseca, obuka za rukovaoce građevinskim mašinama traje mesec i po dana, polovina jezičkog nivoa (engleski i nemački jezik) traje mesec dana, obuka za frizere mesec dana i tako dalje. Sve obuke se održavaju u našem Centru, uključujući teoriju i praktični deo nastave, izuzev obuke za gerontonegovatelje gde se praktčni deo obuke održava u Gerontološkom centru Novi Sad, kako bi polaznici dobili najbolju moguću praksu.

Ko su najčešći polaznici? Da li sami plaćaju obuke ili se obuke finansiraju na neki drugi način?

Nezaposlena lica sa teritorije AP Vojvodine imaju pravo na besplatne obuke u našem Centru koje se finansiraju iz budžeta Pokrajinske vlade Vojvodine. Samim tim, najčešći polaznici su nezaposlena lica. Pored toga, Edukativni centar nudi mogućnost dodatnog usavršavanja zaposlenih lica po veoma povoljnim uslovima kako za fizička, tako i za pravna lica.

Kakvi su dosadašnji rezultati rada Centra? Koliko je polaznika obučeno i iz koliko oblasti?

Zaključno sa prvom polovinom ove godine, Edukativni centar je obučio 13.000 lica iz gore navedenih oblasti.

Da li Edukativni centar obučava i zaposlene u javnoj upravi i lokalnim samoupravama? Koji je najčešći izbor polaznika? Da li njihove obuke finansiraju ustanove tj. lokalne samouprave u kojima su zaposleni ili to rade sami? Imate li povratnu informaciju koliko su znanje i veštine koje su stekli u Edukativnom centru unapredile njihov rad?

Edukativni centar je 2018.godine akreditovan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao pravno lice za realizatora Programa stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave. U kontaktu smo sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, te očekujemo početak obuka za zaposlene u jedinicama državne uprave, lokalne samouprave i državnih organa. Do sada smo sprovodili obuke zaposlenih lica većinski za partnere iz privatnog sektora u vidu dokvalifikacija njihovih zaposlenih lica, ali imamo sve mogućnosti da obučavamo i zaposlene u javnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Da li su vaši predavači stalno zaposleni u Centru ili ih angažujete po potrebi, u zavisnosti od zainteresovanosti polaznika za pojedine obuke?

Većina predavača u Edukativnom centru se angažuje putem javnih nabavki uz precizno definisane kriterijume i potrebne kvalifikacije koje predavač pojedinačno mora imati, dok je jedan deo zaposlen u našem Centru. Za naše obuke inače vlada veliko interesovanje, a jedan od razloga je i činjenica da intenzivno pratimo tržišne potrebe, tj. potrebe poslodavaca za radnom snagom, uzevši u obzir i zainteresovanost prijavljenih lica za naše obuke, kao i parametre Nacionalne službe za zapošljavanje u vidu informacija o deficitarnim zanimanjima.

Da li ste više znanja i iskustva koje primenjujete u vođenju Edukativnog centra stekli radeći u prosveti, privredi ili obavaljujući funkcije u lokalnoj samoupravi?

Svako iskustvo je dragoceno, splet životnih okolnosti mi je omogućio da steknem dragoceno iskustvo iz više oblasti u relativno kratkom periodu, te da ih danas primenjujem u ovoj jedinstvenoj ustanovi za neformalno obrazovanje odraslih. Nepravedno bi bilo da sada ističem bilo koji od navedenih perioda radnog angažmana kao presedan u obavljanju svog posla, jer iz svakog nosim zaista dragoceno iskustvo. Nigde nećete bolje razumeti odnos prema poslu i profesionalnosti nego radeći u privatnoj korporaciji, empatiju i razumevanje učenika ćete najbolje upoznati u osnovnoj školi, a sasvim sam siguran da ne postoji bolje mesto za početak rada u javnoj službi od jedne jedinice lokalne samouprave kao što je Sombor, koja dugi niz godina ima odlične rezultate, te mi je izuzetno drago što sam u jednom periodu mogao biti i deo izvršne vlasti, a danas sam i odbornik u lokalnom parlamentu.

Koje su to „neuralgične tačke“ našeg obrazovanja na osnovu kojih se stvorila potreba za osnivanjem i radom Edukativnog centra?

Smatram da je naš obrazovni sistem dobar, konstantno se poboljšava, ali je potreban konstantan rad i usavršavanje kako bismo bili u koraku sa vremenom. Razlog osnivanja Edukativnog centra leži u tome što je u tadašnjem periodu nezaposlenost bila mnogo veća nego sada, te je predstavljalo logičan potez osnivanja jedne ovakve institucije za brzu prekvalifikaciju nezaposlenih lica, kojoj će vremenom glavni cilj postati prekvalifikacija i dokvalifikacija zaposlenih lica javnog i privatnog sektora po ugledu na slične centre u razvijenim zemljama. Trenutno nam je fokus na sprovođenju obuka za deficitarna zanimanja kako bismo omogućili našim polaznicima što veću šansu za zaposlenje, a simim tim i napredak privrede.

Kakvi su ciljevi i planovi Centra u budućnosti?

Uskoro uvodimo status i akreditaciju JPOA OO (Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih) kod Agencije za kvalifikacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, uvodimo i međunarodnu sertifikaciju obuka kako bismo domaćim poslodavcima i stranim investitorima pružili dodatnu garanciju da su naše obuke u skladu sa najvišim propisima i standardima. Uskoro nam stiže simulator za zavarivanje koji će znatno tehnološki unaprediti ovu preko potrebnu obuku. Ovaj izuzetno važan alat u obuci zavarivača je deo rezultata IPA projekta prekogranične saradnje gde je Edukativni centar partner na pomenutom projektu. U planu je stvaranje poslovnog inkubatora koji bi omogućio preduzetnicima početni prostor kojim bi se zaokružio proces koji bi oni započeli obukom za početnike u poslovanju u našem Centru, konkurisanjem za subvenciju za početnike u poslovanju i na kraju – otvaranjem firme. Moram napomenuti da se trudimo da našu ponudu oplemenimo i raznim kulturno-umetničkim dešavanjima i otpočeli smo projekat „EC ART 2019“ koji oplemenjuje i širi naše mogućnosti. A glavni i osnovni cilj Edukativnog centra je dugotrajan, a to je smanjenje nezaposlenosti kroz sistem prekvalifikacija i dokvalifikacija.

 

Piše: Ninko Kresojević

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime