Vaš je samo domen

0
Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odobra Registra nacionalnog internet domena Srbije

Dobili ste zadatak da obezbedite prisustvo vaše osnovne ili srednje škole na internetu. Potrebno je realizovati veb sajt i obezbediti adrese e-pošte za komunikaciju sa okruženjem. Šta će biti vaš prvi korak?

Neophodno je da prvo registrujete internet domen, koji će ukazivati na veb server na kome će biti vaš veb sajt, kao i ostali servsisi koji su vam neophodni – pre svih servis e-pošte.

Kako da odaberete vaš naziv internet domena? Koja su pravila registracije, preko koga možete da izvršite registraciju, koje podatke za registraciju morate da pripremite i najvažnije, šta ako je neko već registrovao „vaš“ naziv internet domena?

Autentične informacije vezano za registraciju naziva internet domena možete da pročitate u dokumentu Opšti uslove o registraciji naziva nacionalnih internet domena .

Izbor domenskog prostora

Prvi korak je da odaberete domenski prostor u kojem želite i možete (smete) da registrujete vaš naziv domena:

Registracija naziva .RS domena obavlja se u okviru sledećih domena:

1) .rs – namenjen svim zainteresovanim subjektima;

2) .co.rs – namenjen privrednim subjektima;

3) .org.rs – namenjen ostalim subjektima sa statusom pravnih lica, koja nisu registrovana za obavljanje privredne delatnosti;

4) .edu.rs – namenjen ustanovama i organizacijama registrovanim za obavljanje obrazovne delatnosti;

5) .in.rs – namenjen fizičkim licima;

6) .ac.rs (delegiran) – namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;

7) .gov.rs (delegiran) – namenjen državnim organima Republike Srbije.

Na osnovu spiska domena jasno je da ćete domen vaše osnovne ili srednje škole da registrujete u domenskom prostoru .edu.rs, npr. osimeskole.edu.rs. Imajte na umu da je .rs – namenjen svim zainteresovanim subjektima, tako da možete da registrujete i osimeskole.rs. Zašto bi ste registrovali više od jednog domena kad planirate samo jedan veb sajt? Domen je vaša adresa u „digitalnom katastru“, sličnost domena sa istim nazivom, u drugom adresnom prostoru, može da izazove zabunu kod korisnika, naročito ako je drugi domen registrovan sa lošom namerom, npr. ako je na njemu postavljen veb sajt koji je veoma sličan vašem.

Da li možete da registrujete i domen u bilo kom drugom adresnom prostoru?

Možete, ali ako ste registrovani za obavljanje obrazovne delatnosti u Srbiji, .edu.rs je podrazumevana adesa, koja posetiocima ukazuje da dolaze u kontakt sa obrazovnom institucijom. Ako je naziv vašeg domena osnazivskole.net, osnazivskole.com, osnazivskole.wordpress.com ili osnazivskole.nasaskola.rs veb sajt će i dalje biti funkcionalan, ali ako se prisetimo stare latinske poslovice „Ime je znak (sudbina)“ (Nomen est omen) zašto bi ste već u prvom kontaktu vezivali vaše ime za domenski prostor koji nema veze sa obrazovanjem.

Da li je vaš domen zaista vaš?

trening medijske i informacione pismenosti
Foto: Ilustracija, Pexels

Ako želite da proverite ko je registrant vašeg .rs domena jedina adresa na kojoj ćete dobiti zvaničnu informaciju je https://www.rnids.rs/whois. Probajte da unesete naziv vašeg domena osnazivskole.nasaskola.rs – odgovor koji ćete dobiti će biti „Naziv domena osnazivskole.nasaskola.rs je poddomen. Možete probati upit za nasaskola.rs“. Ovakva informacija znači da vi u stvari niste registrant domena već je neko drugi registrovao domen nasaskola.rs, dok se vaš sajt nalazi na poddomenu. Zašto je ovo uopšte važno, ako veb sajt funkcioniše? Ako bi se desilo da bilo kada i iz bilo kog razloga registrant domena nasaskola.rs ne obnovi svoj domen, svi poddomeni će prestati da funkcionišu. Vaše digitalno prisustvo će biti poništeno bez vaše volje, a verovatno i bez vašeg razumevanja onoga što se zaista desilo. Vi u stvari nikada niste ni imali vaš domen, kao što ni podstanar nikada nije bio vlasnik nekretnine u kojoj koristi jednu sobu.

Elektronska komunikacija

Da li će adresa vaše e-pošte biti zaista vaša (na vašem domenu) ili ćete se, iako ste registrovali svoj internet domen, opredeliti za neki od besplatnih servisa e-pošte. Kada se opredeljujete za rešenje imajte na umu kako vas vide primaoci vaših poruka. Da li će oni kojima pišete više poverenja dati adresa pošiljaoca:

•             osnazivskole@gmail.com, osnazivskole@yahoo.com i slično, ili

•             direktor@nasaskola.edu.rs, upis@nasaskola.edu.rs, nabavka@nasaskola.edu.rs, ime.prezime@nasaskola.edu.rs?

Svaki put kada pošaljete imejl sa besplatnog domena (ili domena vašeg trenutnog internet provajdera) desno od znaka „@“ je naziv tog servisa ili provajdera, a tek levo od znaka „@“ je naziv vaše ustanove. Zašto da delite svoje digitalno prisustvo sa pružaocima tehničkih usluga? Internet provajdere plaćate, a besplatne servise e-pošte prividno ne plaćate novcem, ali ih u stvari plaćate reklamiranjem u svakoj svojoj poruci e-pošte – bilo da je šaljete ili primate. Dodatno, svaka vaša poruka koju šaljete preko tih servisa je detaljno analizirana („pročitana“), uz obrazloženje da je to neophodno zbog „poboljšanja usluge“. Da li ste sigurni da će ti servisi zauvek biti „besplatni“? Pitajte direktore budžetskih organizacija u Srbiji sa nekoliko stotina zaposlenih, koji su 10-ak godina koristili usluge „besplatnog“ servisa e-pošte, a onda su krajem 2021. dobili obaveštenje da će u roku od 6 meseci njihov „besplatan“ servis dobiti i svoju cenu – određeni mesečni iznos u dolarima, po sandučetu e-pošte. Za neke organizacije je to značilo novih 20.000 dolara godišnje, za servis koji je do tada bio besplatan?! Imajte na umu da ako imate aktivan vaš veb sajt (na samo vašem domenu) vi već plaćate uslugu veb hostinga (držanje vaše veb prezentacije) koja, po pravilu, uključuje određeni broj adresa e-pošte. Zašto se odričete ove mogućnosti da vaša elektronska komunikacija bude jednoznačna i odgovara vašem profilu, a ne profilu onog ko vam pruža tehničku uslugu.

Kada odlučite da prenesete vaš postojeći veb sajt na novi registrovani domen tu aktivnost će obaviti vaša IT podrška. Uz odgovarajuće poznavanje tehničkih pravila nećete biti u opasnosti da izgubite postojeći sadržaj (tekst, fotografije, video) ali može da vam se desi da izgubite dosadašnju poziciju u rezultatima pretraživanja popularnih internet pretraživača. Ovaj potencijalni problem može lako da se predupredi odgovarajućim tehničkim merama, pod uslovom da je vaša IT podrška dovoljno upućena u takve detalje.

Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije

Ko je vaš ovlašćeni registar?

Da li ste vaš .rs domen registrovali kod nekog od ovlašćenih registara ili ste to prepustili onome ko je uradio vaš veb sajt? Da li ste sigurni da je onaj koga ste angažovali registrovao domen na vašu organizaciju (kao registranta) ili na sebe? Vrlo je česta situacija da vam IT podrška isporuči račun za uobičajene usluge, a uz njih i za registraciju domena. To nije problematično ako su svi podaci o registrantu i administrativnom kontaktu uneti u skladu sa vašim zahtevom i činjeničnim stanjem. Često se dešava da vaši partneri „pojednostavljuju“ proceduru registracije domena unošenjem svojih podataka kao registranta. Takav postupak nema neposrednih posledica po funkcionisanje domena i servisa zasnovanih na internet domenu, ali može da ima dugoročne negativne pravne i operativne efekte. Ako u bilo kom trenutku poželite da promenite vašeg ovlašćenog registra –operacija je jednostavna i besplatna.

Foto ilustracija, pexels-polina-zimmerman

Trenutni ovlašćeni registar aktivira proceduru za transfer domena između ovlašćenih registara čime se kod za transfer (alfanumerički niz) automatski šalje na adresu e-pošte administrativnog kontakta za predmetni domen. Ako ta adresa e-pošte, iz bilo kog razloga, nije pod vašom kontrolom operacija neće moći da se izvrši. Isto će se desiti i ako je adresa e-pošte administrativnog kontakta pripadala nekom od vaših kolega koji više nije u organizaciji. Zašto je administrativni kontakt toliko važan za upravljanje domenom? Razlog je obim aktivnosti koje  administrativni kontakt ima u svojoj nadležnosti: „Administrativni kontakt je fizičko ili pravno lice, ovlašćeno od strane registranta, da u ime i za račun registranta prima od RNIDS-a i RNIDS-u dostavlja podatke od značaja za registraciju naziva domena.

Administrativni kontakt je ovlašćen da izvrši izmene svih podataka o registrovanom nazivu domena, sem promene registranta, promene administrativnog kontakta i podnošenja zahteva za prestanak registracije naziva domena“. Internet domeni se registruju i obnavljaju na ceo broj godina. Kada se promeni neki od podataka registranta ili administrativnog kontakta, ažuriranje tih podataka za vaš domen je najčešće aktivnost koja se previdi. Posledice se obično pokažu mnogo kasnije. Suština je da u svakoj organizaciji mora da postoji osoba (ili više njih) koji su elementarno upoznati sa svim aspektima registracije, obnove  i korišćenja vašeg naziva internet domena.

Moguće koristiit sva slova

U okviru .RS domena moguće je registrovati nazive domena koji koriste sva slova sa dijakriticima koji se koriste u Srbiji, što uključuje i slovne znake iz pisama svih nacionalnih manjina koje su registrovane u Srbiji. To znači da naš primer naziva domena osimeskole.edu.rs može da bude i ošimeškole.edu.rs.

Pored latiničnih nazva domena, za one koji žele da svoj digitalni identitet zasnuju na ćirilici, postoji i .srb domen, u okviru koga postoje sledeći domeni:

Registracija naziva .SRB domena obavlja se u okviru sledećih domena:

1) .srb – namenjen svim zainteresovanim subjektima;

2) .pr.srb – namenjen privrednim subjektima;

3) .org.srb – namenjen ostalim subjektima sa statusom pravnih lica, koja nisu registrovana za obavljanje privredne delatnosti;

4) .obr.srb – namenjen ustanovama i organizacijama registrovanim za obavljanje obrazovne delatnosti;

5) .od.srb – namenjen fizičkim licima;

6) .ak.srb (delegiran) – namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;

7) .upr-srb (delegiran) – namenjen državnim organima Republike Srbije.

Koje god pismo da odaberete za naziv vašeg internet domena možete biti sigurni da će ta adresa biti samo vaša. Imajte na umu da se upravljanje vašim internet domenom ne iscrpljuje registracijom i godišnjom obnovom domena.

Koje god pismo da odaberete za naziv vašeg internet domena možete biti sigurni da će ta adresa biti samo vaša. Imajte na umu da se upravljanje vašim internet domenom ne iscrpljuje registracijom i godišnjom obnovom domena.

Piše: Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime