Proverite da li sajt vaše škole može nestati preko noći?

0

Probajte da unesete naziv vašeg domena osnazivskole.nasaskola.rs  u WHOIS servis RNIDS (Registra nacionalnog internet domena Srbije) odgovor koji ćete dobiti će biti „Naziv domena osnazivskole.nasaskola.rs je poddomen.

Možete probati upit za nasaskola.rs“. Ovakva informacija znači da vi u stvari niste registrant domena već je neko drugi registrovao domen nasaskola.rs, dok se vaš sajt nalazi na poddomenu.

Zašto je ovo uopšte važno, ako veb sajt funkcioniše?

Ako bi se desilo da bilo kada i iz bilo kog razloga registrant domena nasaskola.rs ne obnovi svoj domen, svi poddomeni će prestati da funkcionišu. Vaše digitalno prisustvo će biti poništeno bez vaše volje, a verovatno i bez vašeg razumevanja onoga što se zaista desilo.

Vi u stvari nikada niste ni imali vaš domen, kao što ni podstanar nikada nije bio vlasnik nekretnine u kojoj koristi jednu sobu.

Ko je vaš ovlašćeni registar? Da li ste vaš .rs domen registrovali kod nekog od ovlašćenih registara ili ste to prepustili onome ko je uradio vaš veb sajt? Da li ste sigurni da je onaj koga ste angažovali registrovao domen na vašu organizaciju (kao registranta) ili na sebe?

Foto ilustracija, pexels-lex-photography

Vrlo je česta situacija da vam IT podrška isporuči račun za uobičajene usluge, a uz njih i za registraciju domena. To nije problematično ako su svi podaci o registrantu i administrativnom kontaktu uneti u skladu sa vašim zahtevom i činjeničnim stanjem. Često se dešava da vaši partneri „pojednostavljuju” proceduru registracije domena unošenjem svojih podataka kao registranta. Takav postupak nema neposrednih posledica po funkcionisanje domena i servisa zasnovanih na internet domenu, ali može da ima dugoročne negativne pravne i operativne efekte.

Zašto je važan administrativni kontakt

Ako u bilo kom trenutku poželite da promenite vašeg ovlašćenog registra –operacija je jednostavna i besplatna. Trenutni ovlašćeni registar aktivira proceduru za transfer domena između ovlašćenih registara čime se kod za transfer (alfanumerički niz) automatski šalje na adresu e-pošte administrativnog kontakta za predmetni domen. Ako ta adresa e-pošte, iz bilo kog razloga, nije pod vašom kontrolom operacija neće moći da se izvrši. Isto će se desiti i ako je adresa e-pošte administrativnog kontakta pripadala nekom od vaših kolega koji više nije u organizaciji.

Zašto je administrativni kontakt toliko važan za upravljanje domenom? Razlog je obim aktivnosti koje  administrativni kontakt ima u svojoj nadležnosti: „Administrativni kontakt je fizičko ili pravno lice, ovlašćeno od strane registranta, da u ime i za račun registranta prima od RNIDS-a i RNIDS-u dostavlja podatke od značaja za registraciju naziva domena. Administrativni kontakt je ovlašćen da izvrši izmene svih podataka o registrovanom nazivu domena, sem promene registranta, promene administrativnog kontakta i podnošenja zahteva za prestanak registracije naziva domena“.

Ažuriranje podataka se često previdi

fpn
Foto: Ilustracija, Pixabay

Internet domeni se registruju i obnavljaju na ceo broj godina. Kada se promeni neki od podataka registranta ili administrativnog kontakta, ažuriranje tih podataka za vaš domen je najčešće aktivnost koja se previdi. Posledice se obično pokažu mnogo kasnije. Suština je da u svakoj organizaciji mora da postoji osoba (ili više njih) koji su elementarno upoznati sa svim aspektima registracije, obnove  i korišćenja vašeg naziva internet domena.

Da li je vaš domen zaista vaš? Ako želite da proverite ko je registrant vašeg .rs domena jedina adresa na kojoj ćete dobiti zvaničnu informaciju je https://www.rnids.rs/whois.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime