U Užicu predstavljen USAID-ov projekat „Bolja energija“

0
projekat Bolja energija
Foto: Grad Užice

Projekat „Bolja energija“ koji će USAID u narednih pet godina realizovati u Srbiji predstavljen je u Užicu, objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako je navedeno, cilj projekta je da kroz tehničku podršku i ciljane podsticaje korisnicima javnog i privatnog sektora, pre svega toplanama i stambenim zajednicama, omogući usvajanje dobrih praksi iz oblasti energetske efikasnosti i upotrebe obnovljive energije.

– Projekat „Bolja energija“ u kome će učestvovati i Grad Užice nastojaće da reši pitanje nedostatka podsticaja, kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, zatim neefikasnog korišćenja energetskih resursa, kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije, istaknuto je u saopštenju.

Projekat predviđa i saradnju sa opštinskim i republičkim vlastima kako bi se otklonile prepreke za ulaganja u unapređenja i instalacije koje doprinose energetskoj efikasnosti, kao i čistija rešenja za grejanje stambenih i drugih zgrada.

Kao najvažniji rezultati navode se smanjenje zagađivača vazduha i povećanje količine energije proizvedene iz alternativnih energetskih izvora.

Ukupna vrednost projekta „Bolja energija“, kako je istaknuto, je 10 miliona dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime