Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za unapređenje energetske efikasnosti

0
dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama
Foto: Grad Kragujevac

U Aranđelovcu su 11. marta dodeljeni ugovori 151 opštini i gradu koji su ispunili uslove i učestvuju u realizaciji projekta za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava.

Prilikom uručenja ugovora, ministarka Zorana Mihajlović je rekla da je za realizaciju projekata opredeljeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava u Srbiji.

– Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo rudarstvo energetike i rudarstva i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu, rekla je Mihajlović.

Važan projekat za svako domaćinstvo

Ona je dodala da je projekat veliki i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

– Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije, poručila je resorna ministarka.

Za projekat se prijave sve lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, takođe je istakla važnost ovoj projekta.

– U trenutku kada je energija najskuplja reč na svetu, država Srbija pokazuje snagu i realnu moć da može da se bavi ovolikim i ovakvim projektima energetske sanacije i energetske efikasnosti. Država na ovaj način pokazuje snagu da može da se bavi ovakvim energetskim projektima. Grad Kragujevac je primer dobre prakse, a za ovaj javni poziv prijavile su se sve lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu, rekla je ona.

Predsednik Opštine Aranđelovac, Bojan Radović zahvalio se Ministarstvu na podršci i pomoći u realizaciji projekta i rekao da je ova opština izdvojila više novca za ovu godinu.

– Mi drugu godinu zaredom učestvujemo. Prošle godine odvojili smo pet miliona dinara, a učestvovalo je 79 domaćinstava. Ove godine opština i Ministarstvo daju po osam miliona, pa očekujemo i već broj domaćinstava, s obzirom na to da je projekat izuzetno važan za naše građane, izjavio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime