Novi Sad: Pomoć Budžetskom fondu za lečenje

0
Fotografija preuzeta sa sajta novisad.rs

Grad Novi Sad je i ove godine obezbedio pomoć Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Srbiji.

Član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Budžetskom fondu, prenosi zvanični sajt Novog Sada.

Budžetski fond je osnovan kako bi se pribavila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata, za koje RFZO ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Stajić je naglasio je da je Grad Novi Sad, kao i protekle godine, u Fond uplatio 30 miliona dinara.

– Grad Novi Sad socijalno-odgovornu politiku ne vodi jedan dan, već tokom čitave godine. Grad je do sada u Fond uplatio ukupno čak 115 miliona dinara, a zahvaljujući pomoći Fonda, preko dve stotine dece i mladih otišlo u centre za lečenje u inostranstvu, a svetski stručnjaci dolazili u Srbiju zbog operacija – rekao je Stajić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je zahvalio Novom Sadu i Novosađanima na humanom gestu istakavši da je to primer i poziv drugim gradovima da razmišljaju na ovaj način.

– Ovo je zaista retka situacija da naša lokalna samouprava brine o zdravlju građana sa teritorije cele Srbije. Ministarstvo zdravlja je zaduženo da organizuje i unapređuje zdravstveni sistem Srbije. Mi se, u svakodnevnom životu, najčešće susrećemo sa pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne ili cerebrovaskularne, jer njih najviše ima, oko 40 posto. Ali naravno da i pacijenti oboleli od retkih bolesti zaslužuju istu pažnju i tretman – izjavio je Đerlek.

Podsećamo, Novi Sad je prošle nedelje bio domaćin Konferencije o regionalnoj saradnji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime