SKGO: Obuke o upravljanju otpadom i otpadnim vodama

1
Foto: Ilustracija, Pexels, Julia M Cameron

Stalna konferencija gradova i opština je tokom decembra organizovala obuke na temu “Upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom”.

Tri dvodnevne akreditovane onlajn obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave realizovane su u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske, prenosi zvanični sajt SKGO.

Obuke su obavljene je po akreditovanom programu u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2022. godinu.  Program je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2022. godinu, usvojenog od strane Vlade Srbije. Obukama je prisustvovalo 68 učesnika iz 42 jedinice lokalne samouprave.

U procesu usklađivanja pravnih tekovina Srbije i EU i Pregovaračkog poglavlja 27 – životna sredina i klima, potrebno je naglasiti promene koje očekuju Srbiju u odnosu na trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadnim vodama i čvrstim otpadom. To se pre svega odnosi na usklađivanje sa zahtevima propisanih direktivama EU o upravljanju otpadom, deponijama i prečišćavanju otpadnih voda. U tom smislu neophodno je upoznati zaposlene u oblasti zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama sa EU direktivama u ovoj oblasti, postojećim zakonodavstvom u Srbiji, kao i ciljevima koji se postavljaju pred sve članice EU.

Cilj obuke je da doprinese osposobljavanju polaznika za razvoj lokalnih planova i programa upravljanja komunalnim otpadom i otpadnim vodama u skladu sa zahtevima EU direktiva i zakonodavstvom Srbije.

Podsećamo, Stalna konferencija gradova i opština organizovala je nedavno obuke o finansijskom upravljanju i kontroli.

1 KOMENTAR

  1. Najviše me nervira kad pored kontejnera ugledam stari nameštaj, onda kad mu nije vreme, znači, van onog vikenda u mesecu kad se preporučuje da se iznese. Svi bi da se reše, a da ne plate. Pa postoje firme, kao selidbe Milošević, koje se bave odvoženjem starog nameštaja. A postoje i one kojima se može donirati, da ga prerade pa naprave nešto novo. Ali, najjednostavnije je, i besplatno, izneti onda kada treba. Svi treba da se potrudimo, da bi nam zemlja bila čistija.
    Vode neću ni da komentarišem, jer tu je tek katastrofa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime