Pirot: Manja potrošnja energije u gradskim institucijama

0
ušteda el energije
Foto: Ilustracija, Pexels

Od početka jeseni, na mesečnom nivou zgrada Gradske uprave Pirota troši između 20 i 30 procenata manje struje. JP „Komunalac“, štedi oko 50 posto struje, što je rezultat postavljanja solarne elektrane na krovu zgrade.

Gradska uprava Pirota, kao i druge institucije koje su pod ingerencijom Grada, poboljšale su energetsku efikasnost i ostvarile uštede u novcu i električnoj energiji.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je za TV Pirot da je potrošnja električne energije na mesečnom nivou umnogome smanjena u odnosu na prošlu godinu.

– Gradska uprava Grada Pirota je u oktobru tekuće godina ostvarila uštedu u potrošnji električne energije za 30 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine. Kada je novembar u pitanju, ušteda je 24 odsto – rekao je Vasić.

Vladan Vasić gradonačelnik Pirota
Foto: Vladan Vasić, gradonačelnik pirota (YT prtscr)

Ti podaci odnose se isključivona energetsku potrošnju zgrade Gradske uprave. U narednom periodu biće poznati i podaci iz drugih institucija.

– Primera radi, JP „Komunalac“ je ostvario uštedu od 50 odsto, a to je rezultat postavljanja solarne elektrane na krovu zgrade tog preduzeća – dodao je.

Prema njegovim rečima napravljene su uštede kroz program javno-privatnog partnerstva grejanja na biomasu u četiri škole, koje su između 30 i 40 odsto, u zavisnosti od godine.

– Škole su ovaj vid grejanja dobile pre pet godina i ukupno je u tom vremenu napravljena ušteda od čak 47 miliona dinara. To je novac koji bismo morali da damo iz budžeta da smo zadržali stari sistem grejanja, koji sa ekološkog aspekta ne može da se uporedi sa biomasom – zaključio je Vasić.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime