Ko je zaštitnik životne sredine, a ko najveći zagađivač u 2017.

0
leaves-15757_1920

U okviru akcije „Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine“, koja je ove godine organizovana 35. put zaredom, dodeljena su priznanja „Zeleni list“ i “Crni list” za 2017. godinu. Organizatori akcije su Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, a manifestacija je održana u Sremskim Karlovcima.

Nagradu za najvećeg zaštitnika životne sredine dobilo je devet organizacija i udruženja iz Srbije, a specijalna priznanja dobili su ministar ekologije Goran Trivan i Miroslav Mihajlović iz Pokreta Gorana Srbije.

Ove godine Zeleni list su dobili: Savez mesnih zajednica Temska, za upornu borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini; Sabahudin Abdagić i Milorad Babić iz Sjenice, za organizovanje čišćenja i očuvanje Pešterskog polja; Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ iz Novog Sada, za niz uspešnih akcija u zaštiti prirode i životne sredine; Udruženje UGRIP iz Novog Sada, za kontinuirane akcije čišćenja barutnih magacina Petrovaradinske tvrđave; Green fest, za doprinos da Beograd bude na svetskoj mapi zelenih prestonica; Emisija „Znanje – imanje“, za dugogodišnje promovisanje zaštite životne sredine i obrazovanje gledalaca; Milivoj Mile Vučanović, za izuzetnu posvećenost očuvanju živog sveta Vršačkog brega; Osnovna škola u Visokoj – Đačka zadruga „Zvončić“, za život i rad u prirodi i za prirodu; Agencija City marketing centar iz Niša, za oplemenjivanje sivog naselja „Milka Protić“ sađenjem jelki i porodica Vozar, za tri decenije bavljenja organskom proizvodnjom povrća i stečeno poverenje potrošača.

Priznanje za najvećeg zagađivača životne sredine, „Crni list“, ove godine pripalo je novosadskoj kompaniji „Step Trans“ zbog držanja nekoliko desetina puta veće količine opasnog otpada od one za koju su imali dozvolu.

Akcija „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“ pokrenuta je 1983. godine i najstarija je ekološka akcija u Srbiji. Za cilj ima promovisanje napora na očuvanju i unapređenju životne sredine, i otvorenog ukazivanja na ekološke probleme i zagađivače, kako bi podstakla najširu javnosti da se aktivnije uključi i doprinese zaštiti životne sredine i prirode.

Naše mesto

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime