Prvi supermarket bez plastike

0
plastic-bottles-388679_1920

U Amsterdamu je u februaru otvoren prvi supermarket koji u svom sastavu ima odeljak koji je u potpunosti bez plastike. Tako u njemu ne postoji nijedan proizvod u plastičnoj ambalaži, a ova trgovina svojim kupcima nudi više od 700 artikala koji su upakovani isključivo u potpuno biorazgradive materijale.

Inicijativa je nastala kao rezultat saradnje holandskog lanca prodavnica i organske hrane „Ekoplaca“ i organizacije za zaštitu životne sredine „Plastična planeta“. Cilj projekta je da se do kraja 2018. godine eliminiše plastična ambalaža iz  svih 74 supermarketa ovog trgovinskog lanca.

Direktor „Ekoplaca“ Erik Does rekao je da je svestan da su se kupcima smučili proizvodi upakovani u gomilu plastike, te poručio da su odeljci od plasitke važan korak u budućnosti prodaje hrane.

Ovo je svakako veoma značajna inicijativa, s obzirom na činjenicu da je zemlja pretrpana plastikom. Istraživanje objavljeno u časopisu „Science Advances“ pokazalo je da je od 1950. godine u svetu proizvedeno 9,1 milijardi tona plastike, pri čemu može da se reciklira svega devet odsto. Ostatak, tačnije oko 6,3 milijardi tona plastičnog otpada luta našom planetom i zagađuje je. Razgradnja ovog otpada može trajati stotinama, pa čak i hiljadama godina.


Evropa je odgovorna za proizvodnju 25 miliona tona plastike u svetu, pa je Evropska komisija donela strategiju u borbi protiv plastičnog otpada. Cilj je da se do 2030. godine plastika protera iz supermarketa, a da sva ambalaža u koju su proizvodi upakovani bude biorazgradiva i reciklabilna

Naše mesto

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime