Država obećala pomoć: Rešiti ekološke probleme u Petrovcu na Mlavi

0
IMG_0896

Upravljanje komunalnim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda i kontaminacije neprijatnim mirisima sa stočne farme problemi su sa kojima se svakodnevno suočavaju građani Petrovca na Mlavi. To nisu jedini problemi koji muče ovu opštinu, ali su najurgentniji, pa je njihovo rešavanje neophodno što pre.

– A za to je neophodna pomoć države i ovi problemi bez te podrške i pomoći ne mogu biti uspešno rešeni – rekao je predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu.

Naime, ministar je prilikom obilaska Petrovca na Mlavi sa Nedinićem razgovarao o najznačajnijim pitanjima i stanju životne sredine u opštini. Trivan je rekao da Petrovac na Mlavi, iako mala i nedovoljno razvijena Opština, predstavlja područje nedovoljno iskorišćenih potencijala, očuvanih resursa i znatnih kapaciteta za razvoj.

– Ministarstvo će podržati Opštinu u njenim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine i pomoći da reši, pre svega, pitanja upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda. Pružićemo punu stručnu i tehničku pomoć u pripremi neophodne projektno-tehničke dokumentacije, a zatim i realizaciji projekata, i koliko već sledeće godine biće moguće da se sprovodu projekti za rešavanje ključnih ekoloških problema u ovoj Opštini – istakao je ministar.

On je ukazao da će Ministarstvo pomoći Opštini da dosegne svoje razvojne kapacitete, s obzirom da ekologija donosi mogućnosti otvaranja novih radnih mesta i angažovanja stručnjaka, što će mlade motivisati da ostanu u Petrovcu na Mlavi.

S obzirom na to da se Petrovac na Mlavi suočava sa posledicama ovogodišnjih poplava, ministar Trivan je naglasio da će Ministarstvo sledeće godine ponoviti konkurs za dodelu sredstava za projekte pošumljavanja, i pozvao lokalnu samoupravu da se uključi u akciju pošumljavanja koja će na najjeftiniji i najefikasniji način pomoći ovoj opštini da se bori protiv bujičnih poplava i suša kao posledica klimatskih promena.

Naše mesto

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime