Evo zbog čega je važna reciklaža

0
waste-separation-502952_1920

Svaki stanovnik Srbije dnevno „proizvede“ 0,76 kilograma otpada, što znači da četvoročlana porodica godišnje odbaci oko jedne tone đubreta. To znači da se tokom jedne godine na deponije u Srbiji baci oko 1,6 miliona tona otpada.

Plastičnim flašama potrebno je neverovatnih 450 godina da se razlože, a svaka plastična kesa ima vek trajanja i do 1.000 godina. Ovo su možda najdrastičniji primeri, ali slična je situacija i sa svim drugim vrstama otpada kojima su potrebne decenije, pa i vekovi da se razlože i da nestanu, a dok se to ne desi vazduh, voda i zemljište konstantno se zagađuju.

Tako žvake u prirodi opstaju pet godina, konzerve do jednog veka, limenke 200 godina, a pelene za jednokratnu upotrebu čak 450 godina. Kako bi se smanjila količina otpada, potrebno je izbegavati proizvode za jednokratnu upotrebu, kao što su vlažne maramice, papirne ili plastične čaše, kuhinjski papirni ubrusi, papirne salvete.

Procene su stručnjaka da, ako bismo svi koristili svoje torbe za kupovinu umesto kesa, količina otpada na deponijama smanjila bi se za oko 130.000 tona.

Evropska unija počela je da rešava ove probleme reciklažom čiji je procenat u našoj zemlji i dalje jednocifren, a zanimljivo je da količina energije koja se može dobiti iz godišnjeg sadržaja jedne kante za smeće, može omogućiti da televizor bude upaljen 5.000 sati.

Telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime