Norvežani grade neboder od drveta

0
Untitled

Stručnjaci iz celog sveta svakodnevno upozoravaju koliko je ugrožena naša životna sredina. Zato sve više zemalja pristupa gradnji koja počiva na ekološkim principima. Tako u brojnim prestonicama niču zelene i pamtene zgrade, a jedna takva uskoro će biti izgrađena i u Beogradu. Najnoviji primer ekološki prihvatljive gradnje jeste neboder od drveta koji prave Norvežani.

Ovo arhitektonsko čudo biće visoko 84,5 metara, imati 18 spratova i, kako tvrde ekolozi „disati“. Stručljaci su već završili konstrukciju najviše drvene zgrade na svetu i tvrde da ima sve neophodne ekološke standarde i otporan je na vatru.

Neboder „Mjos“ nalazi se oko 100 kilometara od Osla, u blizini istoimenog jezera. Investitori pojašnjavaju da se uz korišćenje drveta koje je obnovljiv materijal može smanjiti emisija ugljen-dioksida, što je suprotno betonu koji je osnovni materijal stambenih zgrada u gradovima.

– Drvena gradnja pomaže da dišemo u boljem svetu – tvrde ekolozi.

„Mjos“ će imati stanove, unutrašnji bazen, hotel, kancelarije, restoran i zajedničke prostorije.

Graditelji kažu da će zgrada biti otporna na vatru, jer je drvo laminirano lepkom i može da izgori jedino ako je u kontinuitetu izloženo vatri. Kada bude gotov, u martu sledeće godine, neboder će nadvisiti svog suparnika, zgradu „Trit“ u Bergenu, koja je visinom od 49 metara držala rekord kao najviša drvena građevina na svetu.

A kako će izgledati neboder „Mjos“, možete pogledati OVDE.

Naše mesto

Foto: Youtube.com/Sharjah24 News

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime